Tři miliony Izraelců už dostaly třetí dávku vakcíny proti covidu, očkování svižně pokračuje

Události: Očkování třetí dávkou v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izrael v sobotu překonal hranici tří milionů lidí s třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Tu začal dávat všem naočkovaným od 29. srpna a podle první studie to pomohlo snížit počet vážných případů nemoci. Očkování třetí dávkou tak nyní dále pokračuje, a to poměrně svižným tempem, uvedl z místa blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek.

„V srpnu už od konce července bylo jasné, že izraelská vláda si to vzala za absolutní prioritu a původní plány, které mohly působit trochu optimisticky, byly splněny. Protože zejména v prvních týdnech, bavíme se o srpnu letošního roku, to leckdy bylo sto i více tisíc lidí denně, teď už je to pomalejší, ale stále se bavíme o řádu desítek tisíc lidí, kteří každý den třetí dávku dostávají,“ přiblížil zpravodaj.

V tuto chvíli už ji tak mají přes tři miliony lidí, zatímco první dávku dostalo přes šest milionů Izraelců a jen o něco málo méně i tu druhou. Je potřeba ale podle zpravodaje dodat, že ačkoliv formálně mají v tuto chvíli nárok na třetí dávku všichni lidé nad dvanáct let, tedy ti, kteří mají nárok i na tu první a druhou, tak je tam jedna podstatná podmínka, a to že její aplikace může nastat nejdříve pět měsíců od ukončené druhé dávky.

„Jinými slovy, zejména nižší věkové skupiny, obzvláště teenageři, kteří masivně začali být očkováni až od června, v tuhle chvíli většinou třetí dávku dostat nemůžou,“ vysvětluje Borek s tím, že se tím dá zřejmě vysvětlit i aktuální mírný pokles vakcinační křivky. „Protože teprve listopad či prosinec začne být relevantní z hlediska pětiměsíčního odstupu pro kategorie dvanáct až devatenáct let,“ dodal.

Studio ČT24: Zpravodaj Borek ke třetí dávce vakcíny v Izraeli (zdroj: ČT24)

Polemiky o nutnosti třetí dávky přibrzdila nastupující čtvrtá vlna pandemie

I v Izraeli se vedou stále debaty o tom, zda je aplikace třetí, posilující dávky proti covidu vůbec potřeba. Podle zpravodaje ale nejsou tak silné, protože urgentnost této vakcinace zřejmě podpořil souběžně probíhající nástup čtvrté pandemické vlny. 

Je ale podle něho také pravdou, že pochyby se o něco znásobily v souvislosti s páteční událostí ve Spojených státech, kde panel expertů, který radí tamní lékové agentuře, rozhodl, že nepodpoří v tuto chvíli plošnou vakcinaci třetí dávkou pro Američany. Pouze doporučil, aby touto třetí dávkou byli plošně očkováni Američané nad 65 let, případně další lidé ohroženi kvůli jiným chorobám.

„Tohle je trochu smíšený signál, který izraelská vláda evidentně musí vyhodnotit. Samozřejmě, americké rozhodnutí se dá vykládat pro Izrael optimisticky, tedy že Amerika bude seniory plošně očkovat třetí dávkou, ale také skepticky – Amerika se nepřipojila k plošnému očkování třetí dávkou pro všechny lidi od dvanácti výš,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj.

Prozatím ale v Izraeli podpora očkování třetí dávkou dál pokračuje. V lednu a únoru byl Izrael jednou z prvních zemí světa, kde začala vyrůstat velká očkovací centra často budovaná provizorně ve stanech na stadionech, v nákupních střediscích a podobně. V této chvíli už sice podle Borka není tohle tolik viditelné jako dříve, ale na druhou stranu se možnost vakcinace snaží vláda lidem co nejvíce „přiblížit“.

Například tak podle něho v centru Tel Avivu vyrostl sice menší stan, zato se u něho tvoří poměrně velká fronta lidí. „Funguje totiž do pozdních nočních, nebo spíše ranních hodin, a je tak specificky šit na míru obyvatelům tohoto velkoměsta, kteří právě na ten telavivský ,Václavák' jdou, ale zároveň si mohou odskočit na očkování,“ vysvětlil.