Izrael oslavuje nový rok. Stále ve znamení koronaviru a nekončícího napětí kolem Gazy

Události: Oslavy židovského nového roku (zdroj: ČT24)

Židé oslavují nový rok. Náboženské rituály v Izraeli i letos poznamenal koronavirus. Ne tak silně jako loni, ale synagogy přesto musí dodržovat limity počtu věřících a další pravidla. Izraelci navíc s obavami sledují vývoj okolo pondělního útěku šesti militantních Palestinců z vězení na severu země. Radikálové stále unikají.

Troubení na zvířecí roh oznamuje nástup židovského roku 5782. V judaismu nezačíná nový rok 1. ledna ale na sklonku léta.

„Slavíme nový rok, když se mění roční období. Je v tom naděje, že letní horko ustupuje, přichází nový rok a podzimní deště,“ říká rabín v Tel Avivu Meir Azari. Je tomu tak i letos. Po dvou měsících 35stupňových veder začíná nyní počasí v Izraeli připomínat české léto. Lidé se už nemusejí přes den ukrývat v klimatizovaných prostorách.

Epidemie koronaviru je stále přítomná

I do letošní sezony podzimních židovských svátků zasáhla epidemie koronaviru. Například pro telavivskou synagogu s plochou 408 metrů čtverečních propočty ministerstva určují, že se zde může sejít maximálně 60 lidí.

„Letos například nepořádáme žádné akce pro děti. To je něco, co jsme přitom dělali každý rok. Většina dětí totiž nebyla vakcinována a tudíž nemá očkovací certifikát,“ vysvětlil rabín.

I v náboženském životě se tak v posledním roce a půl uchytil trend on-line přenosů. „Dlouho jsme si mysleli, že synagoga je místo, do kterého nevstupují nové technologie. Že to je místo pro modlitby a víru, nikoliv pro technologie. Ale tenhle názor jsme během epidemie změnili,“ připustila rabínka v Tel Avivu Talia Avnonová.

Nejen sváteční radosti

Kromě epidemie poznamenává židovský nový rok v Izraeli i nekončící napětí okolo Gazy. V noci na úterý izraelské letectvo provedlo nálety kvůli zápalným balonům, které islamisté z Gazy posílají na židovský stát.

Dalším problémem je pondělní útěk šesti palestinských trestanců z vězení na severu Izraele, kteří stále nebyli dopadeni. Novoroční radosti tak mají lehký závoj obav.