Discovery získala nizozemskou licenci, TVN 24 bude smět v Polsku vysílat dál

Americká společnost Discovery získala nizozemskou licenci, která v souladu s pravidly Evropské unie umožní televizní stanici TVN 24 vysílat v Polsku, i když jí tamní úřady neprodlouží své povolení. Licenci, která vyprší 26. září, odmítá polský úřad pro vysílání obnovit už rok a půl. Televize je kritická vůči polské vládě a dolní komora parlamentu nedávno schválila návrh zákona, jenž má podle kritiků kabinetu umlčet právě TVN.

„V případě, že (polská) Národní rada pro vysílání TVN 24 licenci neobnoví, nizozemská licence nám umožní, v souladu s polským a unijním právem, pokračovat ve vysílání,“ uvedla jedna z šéfek společnosti Discovery Kasia Kieliová.

Polský portál Wirtualnemedia.pl upřesnil, že jde o licenci pro satelitní vysílání. „V souladu s unijním právem jsou satelitní licence získané v jednom z členských států platné v celé Evropské unii. V praxi tyto licence umožňují vysílání kanálů na satelitních platformách, v kabelových sítích a internetových streamovacích platformách,“ napsal server. Deník Gazeta Wyborcza poznamenal, že TVN 24, na rozdíl od dalších kanálů sítě TVN, vysílá přes satelit už nyní.

Discovery: Problém s novým zákonem to neřeší

Kieliová zároveň upozornila, že licence neřeší problém, jenž má společnost s návrhem zákona, který minulý týden schválil Sejm, tedy dolní komora polského parlamentu. „Budoucnost TVN a svobody slova v Polsku jsou stále ohroženy,“ podotkla.

Podle normy by žádná společnost mimo Evropský hospodářský prostor nemohla vlastnit kontrolní podíl v polských mediálních společnostech. Předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dlouhodobě tvrdí, že sdělovací prostředky v rukách zahraničních vlastníků narušují veřejnou diskusi a neslouží polským zájmům. Odpůrci zákona Kaczyńského postup považují za snahu umlčet vůči vládě kritickou TVN. Na obranu svobody médií v předvečer schvalování normy demonstrovaly v Polsku tisíce lidí.

Protest proti zákonu o vlastnictví médií v Krakově
Zdroj: Jakub Wlodek/Reuters

Návrh zákona nyní míří do Senátu a pokud ho členové horní komory parlamentu schválí, bude vyžadovat ještě podpis polského prezidenta Andrzeje Dudy. Ten v neděli přislíbil, že bude hájit svobodu projevu a zásady vlastnického práva, což bylo široce interpretováno tak, že má v úmyslu zákon vetovat, píše AP.

Společnost Discovery minulý týden oznámila, že zahajuje právní kroky u mezinárodní arbitráže, kvůli „svévolnému a diskriminačnímu“ zacházení, které považuje za součást širšího zásahu proti svobodným médiím.