Bývalý indický premiér Néhrú velice trpěl Mnichovskou dohodou, vzpomíná velvyslanec Kotalwar

Rozhovor s indickým velvyslancem (zdroj: ČT24)

Indie si připomíná 74. výročí vyhlášení nezávislosti, kterou se chystá slavit i indická komunita v Česku. Velvyslanec Hemant Kotalwar při této příležitosti ve Studiu 6 zavzpomínal na složitou minulost země, na vřelé vztahy s Československem z období první republiky i na profesora Vincence Lesného.

„Od malých vesnic až po Dillí se lidé setkávají, zdobí ulice, školy, gymnázia, úřady. Slaví se všude, v Indii i na celém světě, je to celonárodní svátek. Budeme slavit i zde v Praze a zveme členy indické komunity, ať nás navštíví,“ vybídl velvyslanec krajany.

V obecném povědomí cizinců je hlavním symbolem boje za nezávislost Indie Mahátma Ghándí. „Dal nám nástroj klidného boje za svobodu, trval vždy na dobru. Nezávislost jsme získali právě díky jeho vzoru,“ řekl diplomat. Připomněl, že Gándhí uspořádal mimo jiné slavný pochod dlouhý čtyři sta kilometrů. Tisíce lidí se k němu připojily v opozici k britské nadvládě. Kolonialisté použili násilí, ale Indové se nenechali vyprovokovat. Ghándí zemřel rukou atentátníka jen půl roku po vyhlášení nezávislého státu.

Podle velvyslance byl velmi smutný z toho, že se nepodařilo zachovat jednotu území, z něhož se Británie stáhla. Mnozí věřili v možnost soužití hinduistů a muslimů v sekulární zemi. Nakonec se však Indie stala domovem jedněch a Pákistán těch druhých. 

Odkaz Lesného

Dalším důležitým představitelem indického hnutí za nezávislost byl Džaváharlál Néhrú, pozdější první ministerský předseda. V srpnu 1938 navštívil Československo i se svou dcerou Indirou, která se později také stala premiérkou.

„Vzpomínáme na příspěvek pana profesora Vincence Lesného, který vedl Orientální ústav a pomáhal vytvořit indicko-českou asociaci. Tato asociace vedla k tomu, že Československo navštívil nejen Néhrú, ale další indičtí filosofové a básníci. Praha byla důležitým centrem během první republiky. Néhrú velice trpěl Mnichovskou dohodou a tím faktem, že Československo bylo obětováno a že Čechoslováci nebudou moci podporovat svobodu a demokracii,“ řekl. 

V Česku dlouhodobě žije asi pět tisíc Indů a studuje zde jedenáct set indických studentů. Česká republika je důležitá pro Indii v oblasti medicíny, vědy či technologií. „Karlova univerzita je v Indii známá a Indové jsou rádi, když mohou získat vzdělání zde, v tomto nejkrásnějším městě Evropy,“ pochválil české školství Kotalwar. 

Prezident Indie navštívil Českou republiku v září 2018. Byla podepsána řada memorand v oblasti vzdělání, technologie, kultury i obchodu. To dalo nový rozměr vzájemným vztahům, myslí si ambasador. Premiér Andrej Babiš (ANO) po tomto setkání zase navštívil Indii.