Atomová ponorka, vojenské lodě a křižníky. Rusko oslavilo den námořnictva

Události: Přehlídka ruského námořnictva (zdroj: ČT24)

V Petrohradě proběhla přehlídka ruského vojenského námořnictva, jedna z největších za poslední léta. Na řece Něvě a v Krondštatě se představilo čtyřiapadesát plavidel, včetně íránských, indických a pákistánských. Rusko letos slaví 325 let od vzniku svého vojenského loďstva. Oslav se účastnil i prezident Vladimir Putin. Kvůli protiepidemickým opatřením se konala přehlídka s omezeními.

Vojenské lodě plují v Petrohradě pravidelně vždy poslední neděli v červenci od roku 2006, i přes covidová opatření byly na nábřežích Něvy tisíce lidí.

„Část Petrohradu, jeho nábřeží, byla pro veřejnost uzavřena, ale na jiných nábřežích se shromáždily tisíce obyvatel Petrohradu, kteří nedodržovali žádná opatření, policie to tolerovala, lidé na nábřeží normálně mohli,“ popsal zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Podle něj přehlídka ukázala, že modernizace námořnictva pokračuje, i když ne třeba tak rychle, jak by si ruské úřady představovaly. Přestože tamní námořnictvo podle Rožánka není tak silné jako třeba zemí NATO, tak se řadí mezi ty nejsilnější na světě.

Objevíme jakéhokoliv protivníka, řekl prezident

V Krondštatu se předvedla atomová ponorka Kníže Vladimir, chlouba ruského námořnictva. Její balistické rakety dokáží zasáhnout cíl vzdálený až deset tisíc kilometrů. „Může plnit úkoly kdekoli ve světových oceánech. Je jedno, jestli to je v Baltském nebo v Barentsově moři,“ popsal velitel jaderné ponorky Alexander Manin.  

Kromě lodí na Něvě a ve Finském zálivu nad Petrohradem prolétly také letouny a vrtulníky vojenského loďstva. Přehlídka nebyla pouze v Petrohradě, ruské lodě proplouvaly ještě třeba ve Vladivostoku, Sevastopolu nebo syrském Tartu.

„Jsme schopní objevit jakéhokoli protivníka ve vodě, pod vodou i ve vzduchu a zasadit mu v případě potřeby zničující úder,“ prohlásil prezident Putin.

Viceadmirál ruského vojenského námořnictva Oleg Stoljarov řekl, že se rozvoj nezastavil. Vyvíjí se podle něj nové druhy zbraní i nové typy lodí. Stoljarov přijel do Petrohradu z Moskvy. V 90. letech sloužil v rozvědce baltské flotily vojenského námořnictva. „Zabývali jsme se řešením různých otázek, které zabezpečovaly životnost našich lodí a bojeschopnost flotily,“ dodal. 

Ruské vojenské námořnictvo prochází v poslední době modernizací. Kvůli devalvaci rublu ale podle nezávislých odhadů stát investuje do armády méně, než plánoval.

Navíc ani loďstvu se nevyhnuly nehody. Předloni zahynulo čtrnáct ruských námořníků při požáru jedné z jaderných ponorek, o několik měsíců dříve hořelo v Murmansku na jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov. Sebevědomí Ruska naopak v minulých letech pozvedl úspěšný vojenský zásah v Sýrii.