Napoleonský generál Charles Gudin je zpět ve Francii. Letadlo přivezlo jeho ostatky ze Smolenska

Do Francie se vrátily ostatky Charlese Gudina (zdroj: ČT24)

Po více než dvou stech letech se do Francie vrátily ostatky Charlese Gudina. Jeden z nejvýznamnějších napoleonských generálů padl během francouzského tažení do Ruska v roce 1812. Před dvěma lety objevili jeho kostru pod tanečním parketem zábavního parku v centru Smolenska.

Letadlo s ostatky Charlese Etienna Gudina přistálo ve Francii bez výrazné publicity. Vláda zatím nemá v souvislosti s repatriací generála velký zájem mluvit o spolupráci mezi oběma zeměmi.

„Nechtějí tomu zatím přikládat příliš velkou důležitost, protože by to mohlo vypadat jako vstřícný krok vůči Vladimiru Putinovi,“ konstatuje historik a odborník na napoleonské období z Nimes Eric Teyssier.

Generál Gudin se svými jednotkami se u Valutina střetl s vojáky generála Tučkova, který kryl ústup ruských vojsk, na místě zůstalo třináct tisíc mrtvých Rusů a Francouzů, Charles Gudin byl těžce raněný. „Během jednoho z útoků ho zasáhla ruská dělová koule, která mu roztříštila nohu a stehno,“ vysvětluje historik z Muzea borodinské bitvy 1812 v Moskvě Alexej Monachov.

Pohřeb je plánován na druhého prosince

Generál pak zemřel na otravu krve o tři dny později ve Smolensku a jeden z posledních lidí, kteří ho viděli na živu, byl francouzský císař Napoleon Bonaparte. „Srdce Gudina bylo převezeno do Francie, tam bylo nabalzamováno a pochováno na hřbitově Père-Lachaise v Paříži,“ dodává Monachov.

Ostatky generála budou do Invalidovny převezeny v roce, kdy si Francie připomíná dvousté výročí úmrtí Napoleona. Řada vzpomínkových akcí byla v důsledku epidemie koronaviru zrušena či odložena. „Na letišti proběhl menší ceremoniál, kde jsem byl také spolu s dalšími historiky a odborníky na toto období, větší ale proběhne v samotné Invalidovně,“ přibližuje historik Teyssier.

Pohřeb s národní poctou je plánován na druhého prosince.