Brusel se chystá vyhrotit spor s Británií ohledně severoirského protokolu, píše Bloomberg

Evropská unie plánuje do konce měsíce adresovat Británii „poslední varování“ ve sporu kolem údajného porušení části brexitové dohody, která se týká obchodního režimu v Severním Irsku. S odvoláním na dva nejmenované činitele to ve čtvrtek napsala agentura Bloomberg. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zároveň potvrdila, že Unie nehodlá vyjednávat o přepracování takzvaného severoirského protokolu, jak ve středu navrhl Londýn.

Podle informací agentury Bloomberg plánuje unijní exekutiva předložit takzvané odůvodněné stanovisko, v němž popíše, jak podle ní protokol zahrnutý v „rozvodové“ dohodě Británie porušila. Pakliže by britská vláda ani poté nezměnila svůj přístup, Komise by se údajně mohla obrátit na Soudní dvůr EU v Lucemburku.

Brusel řízení s bývalou členskou zemí Unie zahájil v polovině března kvůli tomu, že britská vláda jednostranně odložila zavedení části zmíněného protokolu. EU později souhlasila, že „období milosti“ týkající se kontrol chlazených masných produktů směřujících z Anglie, Walesu nebo Skotska do Severního Irska může pokračovat do konce září.

Kontroly a hranice. Jaká je jejich udržitelnost v praxi?

Kontroly na uvedené trase a nová regulatorní hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království jsou výsledkem snahy předejít hraničním kontrolám mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která je členem EU, a zároveň ochránit vnější hranici EU, která v důsledku brexitu na irském ostrově vznikla. Obě strany se nakonec v roce 2019 dohodly, že tento problém vyřeší vytvořením speciálního režimu pro Severní Irsko, na které se budou vztahovat regulace unijního trhu, zatímco pro Anglii, Skotsko a Wales bude moci určovat pravidla Londýn.

Britská vláda nyní tvrdí, že se složitě dojednávaný protokol snažila „v dobré víře“ uvést do praxe, ovšem režim se ukázal jako „neudržitelný“ a musí být upraven. Ve středu předložila sadu navrhovaných změn včetně zrušení povinnosti provádět kontroly u zboží, u něhož by dodavatelé z Anglie, Walesu či Skotka nahlásili, že není určeno k vývozu do Irska nebo dál do EU. Britové také požadují, aby unijní soudní dvůr neměl právo dohlížet na dodržování severoirského protokolu.

Komise odmítá znovu vyjednávat  o protokolu

Evropská komise už ve středu prostřednictvím místopředsedy Maroše Šefčoviče dala najevo, že na nic takového nepřistoupí. Ve čtvrtek toto stanovisko jen potvrdila předsedkyně EK von der Leyenová poté, co po telefonu mluvila s britským premiérem Borisem Johnsonem.

„EU bude nadále kreativní a flexibilní uvnitř rámce daného protokolem. Ale znovu (o něm) vyjednávat nebudeme. Musíme se společně zasadit o stabilitu a předvídatelnost v Severním Irsku,“ napsala na Twitteru. Obnovení kontrol na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou obě strany odmítají kvůli historii sektářského násilí v regionu.

Mizivá šance?

Johnson podle vyjádření svého mluvčího šéfku EK ve čtvrtek vyzval, aby se novými britskými návrhy „vážně“ zabývala. Šance na to, že by EU znovu otevřela otázku ustanovení, která Johnson sám podpořil a která vstoupila do praxe teprve před několika měsíci, se ale zdá být mizivá.

Čeká se tak spíše na to, zda se Londýn uchýlí k jednostrannému pozastavení platnosti celého severoirského protokolu a jak se bude situace vyvíjet směrem k dalšímu zlomovému momentu na konci září.