Povodně ve střední Číně mají přes třicet obětí, přívalové deště postupují do dalších měst

Události: Střední Čínu zasáhly prudké deště a povodně (zdroj: ČT24)

Záplavy, které tento týden sužují čínskou provincii Che-nan, si už vyžádaly nejméně 33 obětí a hasiči dále pátrají po přeživších. Záchranáři evakuovali přes 150 tisíc lidí, zatímco se nepříznivé počasí s přívalovými dešti šíří dál na sever a povodně postupují do dalších měst. Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína jsou zatím přímé ekonomické škody vyčísleny na 1,22 miliardy jüanů (asi 4,11 miliardy korun).

Čínská vláda ve čtvrtek nařídila místním úřadům, aby okamžitě zlepšily protipovodňovou kontrolu v městské dopravě. Reagovala tak na zaplavení metra ve městě Čeng-čou, metropoli provincie Che-nan, kde zahynulo 12 lidí a stovky dalších vytahovali záchranáři z vozů, kde je uvěznila voda.

Na internetu se objevily videonahrávky pořízené cestujícími, kterým stoupající voda ve vagónech dosahovala až po krk a zásoba vzduchu ve vozech se tenčila. „Povodeň byla velmi silná a strhla mnoho lidí. Zbylo nás jen několik, včetně jednoho dítěte. Byli jsme tak unavení, že jsme to skoro vzdali,“ popsal Čang, pasažér zaplaveného metra.

Škody po povodních v čínské provincii Che-nan
Zdroj: Reuters

Záchranáři se snaží vodu z tunelů odčerpat, velká část infrastruktury ale nadále zůstává nepoužitelná. Vláda i proto do regionu poslala na šest tisíc vojáků a policistů, již mají s pracemi pomáhat.

V Čeng-čou, které leží 650 kilometrů jihozápadně od Pekingu, žije asi 12 milionů obyvatel. Od soboty do úterý v tomto městě napršelo zhruba 617 milimetrů srážek, což je skoro stejně, jako obvyklý celoroční průměrný úhrn srážek – 640,8 milimetru.

Varování

Meteorologický úřad provincie Che-nan ve čtvrtek zvýšil varování pro čtyři města na severu provincie – Sin-siang, An-jang, Che-pi a Ťia-cuo – na nejvyšší stupeň čtyřbodové barevné škály. Problémy už má i sousední provincie Chu-pej. Ve městech se nyní narychlo stavějí nové hráze a protipovodňové bariéry.

V An-jangu už bylo evakuováno více než 73 tisíc lidí poté, co tu od pondělí napršelo více než šest set milimetrů srážek. Sin-siang zaznamenal od úterý do čtvrtka 812 milimetrů srážek, což je nový rekord. Sedm středně velkých vodních nádrží ve městě už přeteklo a voda zaplavila řadu okolních vesnic a městeček.