V Německu a Rakousku pokračuje vyprošťování, situace na řekách se uklidňuje

Horizont: Extrémní počasí v Evropě (zdroj: ČT24)

Povodňová situace v Německu se uklidňuje. Bavorský Pasov se patrně vyhne rozsáhlejší záplavě, zlepšení hlásí také Sasko, které částečně zprovoznilo železniční spojení mezi Drážďany a Prahou. Na západě země, kde nejničivější povodeň za poslední dekádu připravila o život nejméně 165 lidí, pokračují vyprošťovací práce. Podle meteorologů by se Německu v příštích dnech měly srážky převážně vyhnout. Odklízení a vyčíslování škod zahájili podle agentury APA také v Rakousku.

Záplavy, které západní část Německa postihly po středečních bouřkách a lijácích a které v sobotu zasáhly i východ země, si podle aktuálních údajů vyžádaly více než 160 lidských životů. V Porýní-Falci, konkrétně v nejhůře postiženém okrese Ahrweiler, registrují podle pondělního sdělení policie 117 mrtvých a 749 zraněných. Bilance tu oproti neděli vzrostla o dalších sedm mrtvých. V Severním Porýní-Vestfálsku v neděli evidovali 46 obětí, dva lidé zemřeli také v Bavorsku.

V Pasově momentálně Dunaj dosahuje výšky 8,18 metru. Zaostává tak za nejvyšším povodňovým stupněm, který platí po překročení 8,5 metru, a kulminovat by měl ještě v pondělí. Podle místní policie je zatím ke stavu katastrofy daleko, zrušení výstrahy před velkou vodou nicméně podle úřadů není na pořadu dne.

Ve městě nedaleko hranic s Českem jsou pod vodou náplavky a některá parkoviště, obyvatelé chrání svá obydlí pytli s pískem a dalšími zábranami.

Ptačí pohled na následky velké vody v Schuldu
Zdroj: Maxxar Technologies/Reuters

Vydechnout si mohou také lidé v alpském Berchtesgadenu, kde rozvodněná řeka Ache o víkendu připravila o život dva lidi. Dalších 160 lidí muselo opustit domovy. Geologové nyní zkoumají vodou nasáklé svahy, kvůli možným sesuvům půdy.

Situace se zklidňuje také v Sasku, kde voda v okresech Budyšín (Bautzen) a Zhořelec (Görlitz) o víkendu zaplavila silnice a sklepy. Lužická Nisa dosáhla v Žitavě (Zittau) nejvyššího čtvrtého povodňového stupně.

Někteří obyvatelé se vracejí domů

Kvůli přívalovým dešťům byl v noci na neděli přerušen provoz na hlavní železniční trati z Drážďan do Prahy. Na německé straně se podle DPA podařilo obnovit provoz po jedné koleji, poškozený úsek od Děčína po hranici s Německem opravili čeští železničáři již během nedělního dopoledne.

Na západě Německa pokračují odklízecí práce. U města Erftstadt v Severním Porýní-Vestfálsku bylo vyproštěno více než sto vozidel, které povodeň zastihla na rychlostní silnici. Podle záchranářů v nich nebyl nalezen žádný mrtvý.

Hladina v nedaleké přehradní nádrži Steinbach klesla pod kritický stav. Podle místních úřadů tím pominulo nebezpečí, že se hráz protrhne. V důsledku se mohou vrátit do svých domovů evakuovaní obyvatelé níže položených obcí Swisttal a Rheinbach.

Nejhůře postižené oblasti v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku v pondělí navštívil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Opozice jej kritizuje za údajné selhání výstražného systému před hrozící katastrofou.

Přední činitel opozičních svobodných demokratů (FDP) Michael Theurer v rozhovoru s agenturou DPA řekl, že vysoký počet obětí odhalil „systémové selhání“, pokud jde o včasné varování obyvatelstva před katastrofami. Předsedkyně další opoziční strany –⁠ Levice –⁠ Susanne Hennigová-Wellsowová v neděli Seehofera přímo vyzvala k odstoupení.

Seehofer kritiku odmítl: „Reagovat na takovouto katastrofu z jednoho centrálního místa je naprosto nepředstavitelné. Potřebujeme lokální znalost,“ je přesvědčen německý ministr. Podotkl také, že komunikace mezi spolkovou vládou a místními úřady fungovala. „Není to Berlín, kdo vyhlašuje stav nouze, to se dělá na místní úrovni,“ dodal s tím, že část kritiky považuje za lacinou předvolební rétoriku.

Kritiku sklidil také kandidát CDU/CSU na kancléře Armin Laschet. V kritické chvíli se totiž se smíchem bavil s kolegy.

Hladiny klesají také v Rakousku

Se záplavami se o víkendu potýkalo také Rakousko, kde však hladiny většiny rozvodněných řek již opadají. Přívaly vody způsobily škody na řadě míst, přičemž nejvíce postižené bylo Salcbursko. Zcela zatopeno bylo historické centrum města Hallein, kde úřady v pondělí začaly se sčítáním škod. Na padesát lidí se nadále nemůže vrátit do svých domovů, píše agentura APA.

Dramatická situace byla i ve městech na Dunaji jako Kremže (Krems) či Sankt Pölten, kde však už stejně jako v německém Pasově začala hladina řeky klesat. V tyrolském Kufsteinu, který se do nedělního večera potýkal s prudkými lijáky, hasiči od pondělních ranních hodin čerpají vodu ze sklepů a podzemních garáží. Odklízejí se také tuny naplaveného písku a štěrku z potoků, které se vylily z břehů.