Jordánský soud poslal na patnáct let do vězení dva muže obžalované ze spiknutí proti králi

Jordánský soud udělil patnáctileté tresty vězení v případu údajného spiknutí. Do vězení poslal dva bývalé vysoce postavené muže souzené za pobuřování a spiknutí proti králi Abdalláhovi II. Jednat měli ve prospěch bývalého korunního prince Hamzy.

V kauze, která na jaře otřásla Jordánskem a kvůli níž bylo zadrženo asi dvacet lidí, stanuli nakonec před soudem pouze králův příbuzný Šaríf Hasan bin Zajd a dlouholetý králův důvěrník a někdejší člen vlády Básim Avadalláh, který má kromě občanství Jordánska také občanství USA a Saúdské Arábie.

Oba soud uznal vinnými ze spiknutí proti králi. Verdikt nad Avadalláhem zahrnuje podle agentury Reuters patnáct let nucených prací.

Oba obžalovaní podle soudu připravovali protesty proti monarchii, k čemuž se snažili získat pomoc ze zahraničí. Spolupracovali při tom i s bývalým korunním princem Hamzou, ale ten u soudu z ničeho obviněný nebyl. Královský palác oznámil už dříve, že věc byla vyřízena soukromě, v rámci rodiny.

Proces byl krátký, trval tři týdny a konal se za přísných bezpečnostních opatření s vyloučením veřejnosti. Konalo se jenom šest stání a nebyli vyslechnuti všichni svědci.

Obžalovaní se nepřiznali

Ani jeden z obžalovaných se k vině nepřiznal, Avadalláhův americký právník řekl, že byl jeho klient mučen a bojí se o život.

Agentury připomínají, že justice rozsudek vynesla přesně týden před jednáním krále Abdalláha II. s americkým prezidentem Joem Bidenem ve Washingtonu. Král bude první arabský státník, s nímž se Biden od nástupu do funkce sejde. Rodina odsouzeného Avadalláha podle agentury AP požádala, aby Bidenova administrativa vyzvala k propuštění bývalého králova poradce.