Izraelská vláda chce zrovnoprávnit reformní judaismus. Ortodoxní židé to odmítají

Události ČT: Izrael chce zrovnoprávnit reformní židy (zdroj: ČT24)

V Izraeli se schyluje k velké náboženské změně. Nová vláda chce zrovnoprávnit neortodoxní směry judaismu, které doposud fungují spíše jako spolky než jako oficiální náboženské společnosti. Jejich rabíni nemůžou například provádět židovské svatby. Ortodoxní židé to ale odmítají, protože považují modernizační tendence za módu odporující tradicím.

Obřadů v rámci reformního judaismu se například účastní ženy a muži pohromadě a místo synagogy může posloužit třeba i altán v parku. „Jsme naplno součástí moderního, sekulárního světa a přijímáme veškeré moderní poznatky. A zároveň se snažíme držet tradic,“ uvádí reformní rabín Jeff Cymet.

„Poprvé jsem se směla dotknout Starého zákona a byla jsem vyzvána, abych z něj předčítala. V jiných židovských kongregacích to ženy nemohou. A přitom dnes mi to přijde naprosto normální,“ přidává zážitek z pravidelné páteční modlitby členka reformní židovské kongregace Joyce Oronová.

Židovství má mnoho podob, od ortodoxních směrů až po ty liberální. V Izraeli můžou působit všechny, ale jen ortodoxní mají oficiální status. „Naši rabíni nemohou provádět konverze. A to samé platí například pro svatby,“ přibližuje další členka reformní židovské kongregace Edna Perelmanová.

Takové problémy se proto řeší různými oklikami. „Izraelci musí cestovat třeba do Prahy, tam uzavřou civilní sňatek a ten izraelské úřady uznají. Ale já jako rabín nemůžu oddávat lidi,“ popisuje reformní rabín Meir Azari. 

Nová izraelská vláda to chce změnit. Nejde ale jen o svatby. Moderní náboženské směry mají získat i vlastní sekci u Zdi nářků. „My přistupujeme k ženám a mužům bez rozdílu ve všem, co se týká náboženského života. A to je teď v hlavním prostoru u Zdi nářků nemožné,“ dodává rabín Cymet.

Ultraordoxodní židé: Reformisté si vymysleli nové náboženství

Pro ultraortodoxní strany je to však nepřípustné a padají emotivní slova. „Proč je reformní judaismus problematický? Oni si ze Starého zákona berou jen části a vymysleli si nové náboženství. Říkají o sobě, že jsou ctnostní. Ale je to, jako když se prase chlubí svými kopyty,“ tvrdí Meir Poruš, poslanec strany Sjednocený judaismus Tóry.

Ortodoxní židé argumentují tím, že síla judaismu je v jeho neměnnosti a že díky tomu přežil tisíce let. V pozadí je ale i hořkost z politické porážky. Po dlouhé době totiž nejsou ultraortodoxní strany ve vládní koalici, a kromě ztráty politického jim tak teď hrozí i ztráta náboženského vlivu.