Interpol zrušil mezinárodní zatykač na miliardáře Ginzburga

Mezinárodní policejní organizace Interpol zrušila žádost Ruské federace na zadržení bývalého dodavatele pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitalije Ginzburga. Informoval o tom jeho mediální zástupce Jan Ziegler. Už v únoru uvedl, že české ministerstvo vnitra udělilo Ginzburgovi doplňkovou ochranu, díky níž může rok zůstat v České republice a nemůže být vydán do Ruska. Moskva vydání podnikatele požaduje kvůli jeho údajné trestné činnosti. Muž v minulosti veškerá obvinění odmítl.

„Toto je úplné a konečné uznání mé neviny a také potvrzení toho, že Rusko zneužívá své členství v Interpolu ke stíhání politických oponentů prostřednictvím uměle vykonstruovaných trestních případů,“ reagoval podle Zieglera na rozhodnutí Ginzburg. Interpol informoval všechny členské země, dodal Ziegler.

Ruská strana mimo jiné v žádosti o vydání tvrdila, že si Ginzburg vzal v roce 2014 úvěr 100 milionů rublů (asi 29 milionů korun), na jehož splácení použil peníze společnosti Ekonomické programy, ve které působil jako předseda představenstva. Za použití fiktivních organizací také údajně předložil úřadům falešná daňová prohlášení, čímž podle ruských orgánů způsobil škodu přes 300 milionů rublů (zhruba 88 milionů korun). Podle Ruska se podnikatel také dopustil dalšího trestného činu proto, že lidem pracujícím na kosmodromu neuhradil mzdy.

Muž, který má ruskou a izraelskou státní příslušnost, veškerá obvinění odmítá. Tvrdí, že ho v Rusku čeká politický proces. Obvinění jsou podle něj nezákonná a stíhání je zmanipulované. Jeho advokátka loni u soudu uvedla, že v případě vydání mu hrozí vážná újma, Rusko by ho také mohlo stíhat kvůli jiným činům, než pro které byl vydán.

Vydáním Ginzburga do Ruska se zabývají české soudy. Ministerstvo vnitra informaci o udělení ochrany v únoru nekomentovalo, jelikož se podle jeho mluvčí nevyjadřuje k individuálním případům v řízení o mezinárodní ochraně.