Tribunál OSN uložil dvěma bývalým příslušníkům srbské tajné služby dvanáctiletý trest

Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT) odsoudil dva bývalé příslušníky srbské tajné služby za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti během válek, které doprovázely rozpad Jugoslávie na začátku 90. let minulého století. Oba muži dostali dvanáctiletý trest, oznámil haagský tribunál v rozsudku.

Sedmdesátiletý Jovica Stanišić a o rok starší Franko Simatović byli obvinění z toho, že kontrolovali srbské polovojenské jednotky provádějící etnické čistky v Chorvatsku a Bosně v letech 1991 až 1995. Prokuratura pro ně žádala doživotní trest.

Stanišiče a Simatoviče soud odsoudil za napomáhání trestnému činu vraždy, deportace, nuceného přesunu a perzekuce v severobosenském městě Bosanski Šamac. Podle tribunálu však neexistují dostatečné důkazy, které by muže usvědčily z dalších zločinů v jiných městech a vesnicích v Bosně a Chorvatsku, píše agentura AP.

Oba muži vinu popírají, proti rozsudku se mohou odvolat. Do Haagu byli vydáni v roce 2003 a v roce 2013 si vyslechli osvobozující rozsudek. V roce 2015 byl nicméně verdikt zrušen a proces začal nanovo.

Nejmocnější představitelé režimu

Stanišić patřil coby šéf srbské Státní bezpečnosti (SDB) v letech 1991 až 1998 k nejmocnějším představitelům režimu srbského, respektive jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Simatović velel jednotce SDB pro zvláštní operace (JSO), známé též jako Červené barety. Někteří její příslušníci byli odsouzeni za válečné zločiny, vraždy Miloševičových srbských odpůrců a také v souvislosti s atentátem na srbského premiéra Zorana Djindjiče v březnu 2003.

Proces s oběma bývalými představiteli srbské tajné služby je posledním před tribunálem OSN, který se týká zločinů spáchaných během válečných konfliktů provázejících rozpad Jugoslávie. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) a MICT, který na jeho činnost v roce 2017 navázal, předtím v souvislosti s válkami v bývalé Jugoslávii v 90. letech odsoudily za spáchání válečných zločinů 90 lidí k celkovému trestu 1311 let vězení.

V sedmi případech uložil tribunál doživotní trest, naposledy začátkem června bývalému bosenskosrbskému generálovi Ratku Mladičovi za genocidu ve Srebrenici a další zločiny.