Členské státy vyzvaly Brusel, aby zrychlil schvalování národních plánů obnovy

Instituce Evropské unie by měly rychle postupovat při schvalování národních plánů obnovy, aby členské země mohly začít čerpat peníze z mimořádného fondu pokrizové obnovy ekonomik. Vyzvali k tomu v pátek prezidenti a premiéři unijních zemí na závěr dvoudenního summitu v Bruselu.

Šance na rychlé ekonomické oživení stejně jako na návrat na předpandemickou úroveň jsou relativně dobré, řekla po jednání novinářům německá kancléřka Angela Merkelová. Evropská komise odhaduje, že po loňském rekordním poklesu způsobeném koronavirovými omezeními by mělo letos začít hospodářství opět růst a v příštím roce se vrátit na předkrizovou úroveň.

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová podle zdrojů agentury Reuters lídrům řekla, že země eurozóny by se mohly dostat na úroveň z doby před pandemií již v prvním kvartálu roku 2022, zatímco dříve banka odhadovala až druhé čtvrtletí příštího roku.

Brusel zatím schválil 12 národních plánů obnovy

Evropská komise od minulého týdne schválila 12 národních plánů obnovy, které podle Bruselu vyhověly mimo jiné požadavkům, aby nejméně 37 procent investic z fondu šlo do ekologických projektů a pětina do digitalizace. Komise chce podle své šéfky Ursuly von der Leyenové další plány schvalovat v příštích týdnech.

Česko odevzdalo svou investiční strategii mezi posledními a dostane první peníze zřejmě až na podzim –⁠ na rozdíl od zmíněného tuctu států včetně největších příjemců Itálie a Španělska, ale i například Slovenska.

Česko zvažuje, zda si vzít i půjčky

ČR může z fondu získat 7,1 miliardy eur (okolo 180 miliard korun) na přímých dotacích, má však nárok i na výhodně úročené půjčky ve výši přes deset miliard eur. S jejich využitím zatím vláda váhá, na rozdíl od některých dalších zemí, které o ně požádaly již v rámci plánu obnovy.

„Myslím si, že i Česká republika by měla v rámci těchto půjček přemýšlet, jak si taky půjčit,“ řekl novinářům v Bruselu premiér Babiš. I využití těchto peněz je vázáno na priority stanovené Komisí, podle Babiše by mohly vypůjčené finance posloužit například na boj proti kůrovci.