Slovensko sníží penze někdejším představitelům komunismu a pracovníkům StB

Slovensko sníží penze představitelům někdejšího komunistického režimu a pracovníkům některých jeho bezpečnostních složek. Ve středu o tom rozhodl parlament, který zákon o odebrání nezasloužených výhod schválil. Podle odhadů by se norma mohla vztahovat zhruba na pět tisíc lidí.

Zákon se dotkne důchodů, které pobírají někdejší poslanci parlamentu a členové vlády v komunistickém Československu, bývalí příslušníci komunistické tajné policie StB, někteří řídící expracovníci v bezpečnostních službách či členové a zaměstnanci ústředního výboru Komunistické strany Československa a Komunistické strany Slovenska.

Zmíněným osobám bude nově stanovena výše důchodu tak, že se až na výjimky nezohlední jejich příjem za období výkonu politické či jiné funkce pro stát v období komunismu. I po této úpravě by penze neměly klesnout pod stanovenou nejnižší částku důchodu. Přepočet se dotkne i vdovských nebo vdoveckých důchodů, které pobírají pozůstalí. Zákon po podpisu prezidentkou vstoupí v platnost letos v srpnu.

Sněmovna v preambuli k zákonu poukázala například na to, že představitelé režimu a jeho represivních složek často pobírají vyšší penze než ti, které komunistický režim pronásledoval. Upozornila také na nemorálnost, protiprávnost a zločinnost komunistického režimu, jenž hrubě potlačoval a porušoval svobodu či základní lidská práva.

Opozice záležitost nepodpořila

Seznam osob, na které se bude zákon vztahovat, by měl vytvořit Ústav paměti národa. Tato instituce na Slovensku zkoumá období nesvobody a také spravuje dokumenty bezpečnostních složek z období komunistického režimu.

Návrh zmíněného zákona předložila do sněmovny skupina vládních poslanců. Opozice předlohu při hlasování nepodpořila. Místopředseda nejsilnější opoziční strany Smer – sociálna demokracia Ľuboš Blaha v rozpravě tvrdil, že norma je postavena na principu kolektivní viny, popírá právní stát a je retroaktivní. Podle něj nelze řešit historické křivdy tím, že se stát bude mstít všem lidem, kteří pracovali v některých profesích.