Biden čelí tlaku na domácí frontě. Demokratům se nelíbí obchody s Izraelem

Horizont ČT24: Biden pod tlakem kvůli Izraeli (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden v telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem vyzval k příměří v aktuálním konfliktu židovského státu s Pásmem Gazy. Podle předsedy vlády židovského státu ale budou armádní útoky na pozice palestinského extremistického hnutí Hamás pokračovat i nadále. Biden přitom kvůli konfliktu čelí rozepřím ve vlastní straně. Část demokratů totiž nesouhlasí s vojenskými kontrakty s Izraelem za miliardy dolarů.

Na Bidenovu výzvu ke klidu zbraní se čekalo osm dní. Americký prezident po telefonátu s Netanjahuem vážil svá slova, a to i kvůli vlastním spolustraníkům.

„Prezident zopakoval, že stále podporuje právo Izraele bránit se před raketovými útoky. Souhlasí se snahou řešit násilí mezi komunitami a uklidnit situaci v Jeruzalémě,“ píše se ve vyjádření Bílého domu. Osmadvacet demokratických senátorů se totiž přidalo k otevřenému dopisu, který prezidenta přímo vyzývá k veřejnému projevu na téma nutnosti příměří.

Na silnější slova proti izraelským krokům čeká i členka Sněmovny reprezentantů Rashida Talíbová, která je dcerou palestinských imigrantů. „Kolik Palestinců musí zemřít, aby na jejich životech záleželo? Život v apartheidu připravuje Palestince o jejich důstojnost,“ prohlásila. 

Bidenovo uklidňování blízkovýchodního spojence podle nespokojených demokratů nestačí. Prezident měl podle nich jednat mnohem dříve a hlasitěji. „Voláme ze všech sil po příměří. Protože ti, kteří teď trpí nejvíce, jsou opravdu civilisté, děti a ženy, nikoli příslušníci armád,“ řekl demokratický senátor Jack Reed.

Obchody s židovským státem

Levicovějšímu křídlu demokratů vadí zejména vojenská podpora Izraele. Bidenova administrativa už na začátku května informovala o dalším obchodu za více než patnáct miliard korun, tentokrát za naváděcí systémy, které izraelské síly používají při náletech. Celkem se armádní kontrakty vyšplhají ročně na částku v přepočtu 62,5 miliardy korun.

To stále schvaluje většina demokratů i republikánů. „Říkat, že mají obě strany deeskalovat své akce, bagatelizuje fakt, že teroristé jsou zodpovědni za rozpoutání tohoto konfliktu,“ podotkl republikánský senátor Mitch McConnell. Podle některých komentátorů zvolil Biden vyčkávací taktiku z opatrnosti, jiní mluví o nerozhodnosti.

Benjamin Netanjahu
Zdroj: DEBBIE HILL/Reuters

Současné krveprolití se nicméně podle analytiků blíží ke konci, i když izraelská vláda zatím mluví jinak. „Rozkaz je pokračovat v útocích na teroristické cíle, izraelským silám se to daří. Dnes jsme odstranili dalšího vysokého velitele Islámského džihádu. Zasáhli jsme námořní jednotku Hamásu a pokračujeme v úderech na jejich podzemní infrastrukturu,“ prohlásil Netanjahu. 

USA podle Bidena spolupracují s Egyptem a dalšími zeměmi na nalezení východiska. Spojené státy přitom už potřetí za týden zablokovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která také vybízí k uklidnění bojů.