OSN podpoří Rohingy dárcovskou konferencí. Chce vybrat miliardu dolarů

Události: OSN pořádá dárcovskou konferenci kvůli Rohingům (zdroj: ČT24)

Dárcovská konference, již svolala OSN, má vybrat nejméně miliardu dolarů na pomoc Rohingům. Jeden a půl milionu příslušníků muslimského národa totiž živoří v uprchlickém táboře na jihu Bangladéše. Většina se tam ocitla poté, co je brutálně vyhnala myanmarská armáda, která se podle mezinárodních vyšetřovatelů dopustila zločinů proti lidskosti.

Rohingové se ovšem jako muslimové v Bangladéši ve fyzickém ohrožení necítí. Jejich dny v pouhé přežívání proměnila pandemie, nejistý právní stav nebo chudoba v přístavním městě Cox's Bazar.

Před čtyřmi lety totiž 25. dubna zaútočili rohingští povstalci na policejní stanice a armádní základny v Myanmaru. Pobili přitom dvanáct mužů. Vojsko, které se vzdalo moci teprve o šest let dříve, se poté začalo mstít a během pár týdnů před ním do sousedního Bangladéše uprchlo tři čtvrtě milionu lidí.

Po světě se mezitím rozšířily zprávy o vraždění, znásilňování a vypalování celých vesnic. „Násilí musí skončit. Útlak musí skončit. To, co mnozí charakterizují jako etnické čistky, musí skončit,“ prohlásil na podzim roku 2017 tehdejší americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Vyhnání Rohingů poškodilo prestiž myanmarské lídryně

Zatímco Bangladéš prchající muslimy přivítal, pozornost se upnula na nositelku Nobelovy ceny míru a myanmarskou lídryni Aun Schan Su Ťij. Podezření, že exodus Rohingů způsobil genocidní plán armády, ji přivedlo až k Mezinárodnímu soudnímu dvoru. Ten k verdiktu nedospěl, šrám na prestiži někdejší ikony boje za svobodu ale už zůstal.

„Myslím, že není rozumné od nás očekávat, že si za osmnáct měsíců dokážeme poradit se všemi problémy,“ prohlásila tehdy Su Ťij. Podle člena mezinárodní poradní komise Billa Richardsona ale nechtěla jít proti armádě a nařídit jí, aby ukončila zvěrstva, jelikož usilovala o znovuzvolení.

Neochota myanmarské vlády umožnit návrat statisícům Rohingů a jejich obavy z útlaku je nejspíš na léta ukotví ve slumech Bangladéše. Zvlášť po únorovém převratu, kdy se v Myanmaru vrátila k moci armáda. Donátorská konference by mohla aspoň načas pokrývat základní potřeby uprchlíků.