Zařazení Česka na seznam „nikoliv přátelských zemí“ způsobily kroky Prahy, řekl Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí objasnil zařazení Česka a Spojených států na seznam „nikoli přátelských států“ nepřátelskými kroky. Napsala to tamní tisková agentura TASS. Šéf diplomacie přitom označil za „hanbu“ to, jak Česko údajně „rozmazává“ sedm let starý incident ohledně výbuchů ve vrbětických muničních skladech. Vyšetřování spojené s předkládáním dalších verzí označil za „zmatené“, a to navzdory vysvětlením českých kriminalistů.

„Nikoli přátelská gesta posloužila jako důvod pro rozhodnutí, abychom srovnali podmínky, v jakých pracují naše diplomatická zastoupení v Česku nebo USA ,a naopak jejich v Rusku. Požádali jsme je, aby množství místního najatého personálu, a to jak občanů Ruska, tak i občanů třetích zemí, uvedli na analogickou úroveň, kolik jich máme v těchto zemích,“ řekl Lavrov.

Ruský ministr zahraničí rovněž prohlásil, že v Česku údajně ostudně rozmazávají vyšetřování výbuchů ve Vrběticích z roku 2014. „Až dosud nikdo nedokázal vysvětlit, co dělaly celé ty roky vyšetřovací orgány. Jsou zmateni ve výpovědích, předkládají stále jakési nové verze. Nejprve si měli ty věci ujasnit, než se pustili do vyhošťování diplomatů a do jejich obviňování, přestože ještě neskončilo vyšetřování,“ podotkl šéf ruské diplomacie. 

Český prezident Miloš Zeman během neděle v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 řekl, že stále není přesvědčen o existenci pouze jedné vyšetřovací verze explozí. Vedle zapojení ruských tajných služeb podle něho dlouhodobě existuje i varianta neodborné manipulace s výbušninami.

Lavrov: USA zabavily ruským diplomatům majetek

Premiér Andrej Babiš (za ANO) nicméně uvedl, že si prezidentův postoj neumí vysvětlit. Už dříve v Lánech vysvětloval Zemanovi, že existuje pouze jedna verze, která se týká zapojení agentů. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) řekla Deníku N, že nemá žádné informace o tom, že by se policie zabývala jinou verzí, než je účast agentů ruské vojenské rozvědky GRU.

Lavrov v pondělí také připomněl, že úřady ve Spojených státech zabavily nemovitosti ruské diplomatické mise. Američané podle něho už roky odmítají diplomatům Moskvy zkontrolovat, v jakém stavu se jejich majetek nachází. Kreml podle ministra opakovaně varoval, že nestrpí další prodlužování tohoto stavu. 

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době poznamenány diplomatickou roztržkou. Ta začala 17. dubna po oznámení Prahy, že z výbuchů ve Vrběticích jsou důvodně podezřelí agenti GRU. Obě země si poté vzájemně vypověděly desítky diplomatů, česká vláda navíc vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany.

Obvinění související s explozemi Moskva navzdory vyšetřování odmítá. Tamní představitelé je opakovaně označují za bezdůvodná, rozporuplná, nezodpovědná či provokativní. Minulý pátek v ruském úředním věstníku vyšel seznam „nikoli přátelských“ zemí, schválený ruskou vládou, ve kterém jsou uvedeny pouze Spojené státy a Česko. Podle seznamu smí tuzemsko najmout pro své úřadovny v Rusku nejvýše devatenáct ruských pracovníků, USA ani jednoho.