Žákyně v Idahu čelí podezření, že postřelila ve škole tři lidi

Žačka šesté třídy základní školy ve městě Rigby v americkém státu Idaho je podezřelá z toho, že postřelila dva svoje spolužáky a jednoho zaměstnance školy. Podle lékařů nejsou zranění ohroženi na životě. Útočnici nakonec odzbrojila jedna z učitelek a zadržela ji do příjezdu policie, napsal server televize CNN. Motiv činu je zatím nejasný.

Podezřelá dívka podle místního šerifa vytáhla asi hodinu po začátku vyučování ze svého školního batohu pistoli a začala střílet do spolužáků, nejprve na chodbě a následně se přesunula ven. Tam se jedné z učitelek podařilo vzít dívce zbraň. Policie po příjezdu podezřelou zadržela.

Místní prokurátor pak médiím sdělil, že jeho úřad po vyšetření incidentu vznese patřičná obvinění, pravděpodobně z trojnásobného pokusu o vraždu.

Lékař z místní nemocnice Michael Lemon následně řekl, že je „absolutním požehnáním“, že se ranění nachází v poměrně dobrém zdravotním stavu a nejsou v ohrožení života. „Mohli by na tom být mnohem hůře.“ Zaměstnanec školy podle něj utrpěl čistý průstřel jedné z končetin, televize CNN uvedla, že už byl propuštěn z nemocnice. Obě postřelené děti v nemocnici ještě zůstávají.

Dívka před útokem zveřejnila výhružné video

Motiv útoku policie stále vyšetřuje. Podle zdrojů serveru EastIdahoNews nahrála dívka několik dní před útokem na sociální sítě výhrůžné video. Policie to však nekomentovala a jen uvedla, že o něm ví.

„Tohle je ta nejhorší noční můra, které může čelit jakýkoliv školní okrsek,“ řekl místní školní komisař Chad Martin. „Připravujeme se na to a nikdy na to skutečně připraveni nejsme,“ dodal. Úřady v pátek zrušily výuku v celém okrese, kde se škola nachází.