Slovenské vládní strany chtějí snížit důchody představitelům předlistopadového komunistického režimu

Slovenští představitelé někdejšího komunistického režimu a pracovníci některých jeho bezpečnostních složek by mohli dostávat nižší penze. Návrh příslušného zákona vládních stran v prvním čtení schválila ve čtvrtek slovenská sněmovna. Snížení důchodů by se mohlo dotknout sedmi tisíc lidí.

Podle návrhu se zákon bude vztahovat kromě jiných na poslance parlamentu a členy vlády v komunistickém Československu, dále na příslušníky komunistické tajné policie StB, některé řídicí pracovníky v oblasti bezpečnostních služeb či členy a zaměstnance ústředního výboru Komunistické strany Československa a Komunistické strany Slovenska, a to do pádu komunismu v roce 1989.

Zmíněným osobám by podle návrhu byla nově stanovena výše důchodu tak, že se až na výjimky nezohlední jejich příjem za období výkonu určené politické či jiné funkce pro stát v období komunismu. I po této úpravě by penze neměly klesnout pod obecnou nejnižší částku důchodu.

Přepočet penze se dotkne i vdovských nebo vdoveckých důchodů, které pobírají pozůstalí. Zákon by měl vstoupit v platnost letos v srpnu.

„Má napravit hlavní nespravedlnost, že ti, kteří byli pronásledovaní, často umírají v chudobě a jejich pronásledovatelé z doby totality mají specifické výsady,“ řekl k zákonu slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj, který byl na podzim 1989 jedním z hlavních řečníků na protikomunistických mítincích v Bratislavě.

Seznam osob, na které se bude zákon vztahovat, by měl vytvořit Ústav paměti národa. Tato instituce na Slovensku zkoumá období nesvobody a také spravuje dokumenty bezpečnostních složek z období komunistického režimu.