Superčtvrtek v Británii. V místních a regionálních volbách je k mání přes pět tisíc křesel

V Británii je volební superčtvrtek. Angličané hlasují v místních volbách, občané Londýna o starostovi. Velšané a Skotové si vybírají zastoupení v tamních parlamentech. Pozornost je upřena především na skotské volby, které mohou napovědět o případném referendu o nezávislosti.

Místních voleb je letos rekordní počet, protože některé se měly konat loni, ale úřady je odložily kvůli koronavirové pandemii. Nové obsazení ve čtvrtek získá na pět tisíc křesel ve 145 místních radách nejen v Anglii, kde voliči rovněž přímo rozhodnou o čtrnácti starostech, včetně toho londýnského.

V Anglii a Walesu lidé volí devětatřicet policejních komisařů. Ve skotském parlamentu je ve hře 129 poslaneckých křesel, ve velšském šedesát. Regionální parlamenty mají podobnou sílu jako například parlamenty spolkových zemí v Německu, popisuje Marek Bičan z katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Tyto pravomoci čítají všechno vyjma měnové politiky, fiskální politiky, pravomoci vybírat určitý typ daní, obrany, zahraniční politiky a ústavních otázek,“ vysvětluje.

Studio 6: O supervolebním čtvrtku v Británii s Markem Bičanem z Masarykovy univerzity (zdroj: ČT24)

Dále je třeba zvolit pětadvacet členů Londýnského shromáždění (London Assembly), což je orgán, který kontroluje správu Velkého Londýna i činnost starosty hlavního města. V severoanglickém volebním obvodě Hartlepool navíc budou doplňovací volby do britského parlamentu.

Dá se očekávat, že voliči hlasováním částečně vyjádří také svůj názor na to, jak konzervativní vláda premiéra Borise Johnsona zvládla pandemii covidu-19. V zatím posledních místních volbách v květnu 2019 utrpěla Konzervativní strana výrazné ztráty, parlamentní volby v prosinci téhož roku ale vyhrála.

Spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka poukazuje na důsledky pro labouristy. Zejména v chudších regionech střední a severní Anglie se totiž čeká, zda se potvrdí trend, že levicovou stranu opouštějí její tradiční voliči.

Londýnský starosta Khan pravděpodobně obhájí

V krátké předvolební kampani, přerušené úmrtím prince Philipa, se Konzervativní strana těšila silnější podpoře než opoziční labouristé. Významným členem opoziční levicové strany je například i londýnský starosta Sadiq Khan, který usiluje o znovuzvolení. Vše přitom nasvědčuje tomu, že padesátiletý Khan funkci obhájí.

Bičan připomíná, že loni měl slibně rozjetou kampaň bývalý konzervativní ministr a nezávislý kandidát Rory Stewart. Po odsunutí voleb o rok ale už neměl dost prostředků, aby mohl pokračovat v kampani. Khana tak vyzývá Shaun Bailey, vůbec první černošský konzervativec ucházející se o post londýnského starosty. „Z hlediska konzervativců je to zajímavá volba, ale nemyslím si, že je schopen zopakovat vítězství Borise Johnsona a porazit labouristického kandidáta,“ poznamenává Bičan.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters/Henry Nicholls

Velká pozornost je upřena na volby do skotského parlamentu. Vítězství by měla obhájit Skotská národní strana (SNP) premiérky Nicoly Sturgeonové. Předvolební průzkumy naznačovaly, že by SNP neměla získat absolutní většinu, což může zkomplikovat její snahy o vyhlášení nového referenda o odtržení od zbytku Spojeného království. Místní Zelení, kteří jsou rovněž pro nezávislost a s SNP v minulosti spolupracovali, by však mohli získat až devět křesel, a mohla by se tak utvořit většina žádající nezávislost Skotska.

V době prvního referenda v roce 2014 se hovořilo o tom, že podobné hlasování přichází na pořad dne jen jednou za generaci. Skotové však tvrdí, že situaci výrazně změnil britský odchod z Evropské unie. Většina Skotů totiž hlasovala v brexitovém referendu z roku 2016 pro setrvání v evropském bloku. S novým hlasováním nesouhlasí Londýn.