Gatesovi oznámili rozvod po 27 letech manželství. Budou se dále podílet na chodu své nadace

Události: Rozvod Gatesových (zdroj: ČT24)

Americký miliardář a šéf společnosti Microsoft Bill Gates a jeho manželka Melinda se rozvedou. Pár to veřejnosti sdělil ve svém pondělním prohlášení na Twitteru. V něm mimo jiné stojí, že oba manželé už nevěří tomu, že mohou společně růst jako pár. Gatesovi požádali veřejnost o „prostor a soukromí“ pro svou rodinu. Slíbili, že společně budou dále provozovat svojí nadaci Bill and Melinda Gates Foundation.

„Po dlouhém přemýšlení a spoustě práce na našem vztahu jsme se rozhodli ukončit naše manželství,“ oznámil pár v dokumentu zveřejněném na sociální síti.

Podle britského deníku The Guardian spoluzakladatel technologické firmy Microsoft se svou manželkou vydělali jmění ve výši 89 miliard liber (v přepočtu 2,6 bilionu korun), díky čemuž se stali jedním z pěti nejbohatších párů na světě. Britský list Independent napsal, že jejich společná nadace od loňského března investovala více než 1,75 miliardy dolarů do různých programů.

Organizace podpořila i výrobu očkovacích látek proti koronaviru, zaštítila ji 250 miliony dolarů. Iniciativa Covax, jež se zabývá distribucí vakcín do chudších oblastí, od nadace například obdržela 156 milionů. Gates uvedl, že je připraven utratit „miliardy“ na zastavení šíření koronaviru. „Pár miliard dolarů vyplýtváme na výrobu konstruktů, které nikdo nevybere, protože něco jiného je lepší. Ale vzhledem k situaci, ve které se nacházíme, se to vyplatí,“ řekl.

Manželé Gatesovi určitě inspirovali k filantropii řadu velice bohatých lidí, uvedl v pořadu Horizont 24 ekonom Štěpán Křeček. Jako příklad uvedl investora Warrena Buffetta, který na dobročinné účely již daroval více než 30 miliard dolarů. Do nadace manželů Gatesových přispívá velkou měrou.

„V Americe je silný tlak, aby bohatí přispívali na charitu, vylepšují si tak i svou image. V zemích, kde se více spoléháme na stát, kde jsou vysoké daně, příspěvky bývají menší,“ uvedl.

Nadace setrvá v rukou obou spoluzakladatelů

Nadace se během své působnosti nicméně stala velkým podporovatelem mnoha různých programů za světové zdraví či prevenci proti nemocem. Ve svém úsilí bude pod záštitou svých spoluzakladatelů i nadále pokračovat.

„Stále sdílíme víru v naši misi a budeme pokračovat ve společné práci na nadaci. V této další fázi našich životů už ale spolu nebudeme růst jako pár,“ píše se v prohlášení. Podobně se vyjádřila i samotná nadace. „Pár bude pokračovat v práci. Bude dále utvářet a stvrzovat nadační strategie, hovořit o jejich problémech a udávat směr, kterým se bude organizace ubírat,“ uvedla.

Bill Gates spoluzaložil Microsoft v roce 1975. S Melindou se poprvé setkal o dvanáct let později, když mu bylo 31 let. Jako jediná ho tehdy porazila v matematické hře. Týdny debatovali o tom, jestli se mají vzít. Seznam pro a proti si psali na tabuli. 

Společně se vzali v roce 1994. Mají spolu tři děti –⁠ pětadvacetiletou Jennifer, o čtyři roky mladší Rory a nejmladší osmnáctiletou Phoebe.

Melinda si už v minulosti stěžovala na to, že pro ni bylo manželství „neuvěřitelně těžké“. Uvedla, že Bill běžně pracuje šestnáct hodin denně a těžko si hledá čas pro rodinu.