V Rusku se demonstruje za Navalného, policie už zadržela více než čtyři sta padesát lidí

Události ČT: Demonstrace za Navalného (zdroj: ČT24)

Ruští policisté zadrželi již více než čtyři sta padesát demonstrantů během protestů na podporu uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to web OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky. Nejvíc zadržených je zatím v Ufě, Petrohradu a Kemerovu. Protesty se konají v den, který si prezident Vladimir Putin vybral pro svůj každoroční projev před zákonodárci.

Server OVD-Info uvádí, že přes osmdesát lidí bylo zatím zadrženo v Ufě, přes čtyřicet v Petrohradu, kde policisté používají podle nestátních médií proti demonstrantům i paralyzéry, a téměř čtyřicet v Kemerovu. V Jekatěrinburgu policisté nepustili studenty z kolejí, v Nižním Novgorodu zatkli akademika Jefima Chazanova z Ruské akademie věd, vypočítal server.

Se zadrženými policisté sepíší protokoly na strážnicích, přičemž je podle portálu obvykle obviní z porušení zákona o veřejných shromážděních či organizování nepovolené akce. Úřady dopředu varovaly účastníky před následky, včetně trestního postihu.

Protesty se konají v desítkách měst napříč zemí. Úřady varovaly, že akce není povolena. Například moskevská radnice tvrdí, že nebylo možné akci povolit, protože žádost nesplňovala podmínky stanovené zákony.

Policie zadržela spolupracovníky Navalného

Policie ještě před protesty podnikala domovní prohlídky a zatýkala. Podle tiskových agentur policisté zadrželi právničku Navalného protikorupčního fondu Ljubov Sobolovou a opozičníkovu mluvčí Kiru Jarmyšovou, která dostala trest deset dnů vězení za údajnou organizaci protestu přes internet. Jarmyšová je však nyní v domácím vězení a přístup k internetu nemá, uvedla její právnička Veronika Poljakovová. 

V minulosti ruské úřady tvrdě zasahovaly proti akcím na Navalného podporu. Policie při rozhánění lednových a únorových protestů zadržela celkem kolem jedenácti tisíc účastníků. Mnozí byli potrestáni pokutami anebo byli uvězněni na sedm až čtrnáct dnů.

Ombudsmanka: Lékaři u Navalného nenašli žádná vážná zdravotní rizika

Ruská policie Navalného zadržela v lednu, když se vrátil z Německa, kde se zotavoval z loňské otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, jejíž zapojení do případu potvrdilo i vyšetřování skupiny Bellingcat. Moskva to popírá.

V únoru mu ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2,5 roku do vězeňského tábora. Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska. Navalnyj tvrdí, že byl odsouzen v politickém procesu a že byl potrestán za to, že si dovolil přežít Putinem nařízenou otravu.

Navalnyj také připomíná, že si má odpykat trest uložený v procesu za údajnou zpronevěru v kosmetické firmě Yves Rocher, který Evropský soud za lidská práva shledal nespravedlivým a Rusko mu mezitím vyplatilo odškodné.

Opozičník drží ve vězení hladovku na protest proti neposkytnutí lékařské péče při bolestech zad a končetin, úřady jej nechaly přepravit do vězeňské nemocnice v jiném nápravném zařízení. Jeho blízcí a spolupracovníci se obávají, aby věznění přežil. Upozorňují, že mu hrozí vážné zdravotní komplikace.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová ve středu agentuře RIA Novosti řekla, že Navalného v úterý prohlédli čtyři lékaři, kteří nepracují pro vězeňskou správu, a neshledali u vězněného opozičníka žádná vážná zdravotní rizika.