Policie v Ohiu zastřelila mladou Afroameričanku, která se oháněla nožem

Policie ve městě Columbus v americkém státě Ohio v úterý zastřelila mladou Afroameričanku, která podle videa incidentu na ulici ohrožovala dva lidi nožem. Zásah podle agentury Reuters okamžitě vyvolal protesty, strážník, který dívku zastřelil, byl postaven mimo službu. Starosta Columbusu vyjádřil lítost nad smrtí mladého člověka, postup policie ale hájil.

Policie v Ohiu zveřejnila záběry z kamer na uniformách policistů několik hodin po úterní střelbě. Policejní ředitel Michael Woods uvedl, že strážníci na místo přijeli poté, co obdrželi hlášení, že se v jihovýchodní části města schyluje k útoku nožem.

Podle videozáznamu policie dorazila k domu, před nímž stála skupina lidí. Mladá žena s nožem v ruce nejdříve mává svou zbraní před jinou ženou či dívkou, poté se rozbíhá k jiné postavě, která stojí zády k automobilu. Zaznívají čtyři výstřely a útočnice padá k zemi. Nedaleko jejího těla podle videozáznamu ležel patrně kuchyňský nůž.

„Nemusel jste ji zastřelit. Je to jenom dítě,“ reaguje ve videu neznámý muž. „Měla nůž. Šla po ní,“ odpovídá strážník, který střílel. Policejní velitel Woods jej identifikoval jako Nicholase Reardona, kterého do sboru přijali v prosinci 2019. Zveřejněné snímky naznačují, že je bílé pleti.

Dotyčná byla v pěstounské péči

Zemřelou je podle úřadů 16letá Ma'Khia Bryantová. Okresní pobočka sociální služby uvedla, že dívka byla v pěstounské péči. Její teta místním novinám řekla, že dívka se dostala do sporu s někým v domě, kde bydlela. „Nezasloužila si zemřít na ulici jako pes,“ citovala Hazel Bryantovou agentura Reuters. 

Starosta Andre Ginther řekl, že podle prvních analýz videozáznamů policista vystřelil, aby ochránil jinou mladou ženu. „Další mladá žena se tento večer ale nevrátí domů,“ poznamenal. „Žádám všechny, aby se modlili za mír. Modlíme se za tuto rodinu, modlíme se za toto město a modlíme se za naše sousedy,“ citovala jej agentura Reuters. 

Střelba se odehrála krátce předtím, než soudce v Minneapolisu oznámil, že porota shledala bývalého policistu Dereka Chauvina vinným z vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Ten zemřel poté, co mu Chuavin loni v květnu při zatýkání klečel na krku.