Pronásledoval je běloruský režim, teď studentům pomáhá liberecká univerzita

Události: Liberecká univerzita pomáhá Bělorusům (zdroj: ČT24)

Technická univerzita v Liberci pomáhá studentům z Běloruska. Zapsala ke studiu šestnáct mladých lidí pronásledovaných za protesty proti tamnímu režimu. Ministerstvo školství pro ně vypsalo stipendia.

Jednou ze studentek je i Anastasiya. Kvůli ochraně blízkých a přátel zůstává v anonymitě. Ta se v Bělorusku účastnila demonstrací a za to mohla skončit ve vězení. Na policii si jako doprovod vzala advokátku z dobrovolnické právní služby. Díky jejímu zásahu ji policie nakonec nechala odejít domů. 

Na univerzitě v Minsku studovala architekturu. Rozhodla se ji opustit. 

„Lukašenko řekl, že univerzita je nepolitické území. Přesto se na univerzitě objevili lidé v černém, o kterých nikdo nevěděl, kdo to je. Kdo nosil symbolické barvy bílou a červenou, nemohl chodit na univerzitu. Bylo to považováno za znamení odporu oficiálnímu režimu,“ popsala.

Utajené cestování

Rozhodla se využít nabídky liberecké technické univerzity a pokračovat ve studiu v Česku. Bělorusko musela opustit tajně. Studenti cestovali v malých skupinách přes Ukrajinu, Polsko nebo Litvu.

Prorektor Technické univerzity Liberec pro rozvoj a vnější vztahy Radek Suchánek vysvětlil, že pro komunikaci používali aplikaci, která zprávy po čase sama smaže, tak aby nezůstávala žádná digitální stopa. Tím se snažili vyhnout tomu, aby jejich kontakty byly odhaleny.

Studenti se teď každý den intenzivně učí česky. Anastasiya se v Česku cítí v bezpečí, ale až dostuduje, chtěla by se vrátit domů.

Ministerstvo školství už loni schválilo pro běloruské studenty stipendia. Na každého může škola čerpat až 150 tisíc korun ročně.