Pandemie ve světě: V USA doporučili přerušit očkování vakcínou Johnson & Johnson, Slovensko otevře služby a obchody

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí po zprávách o výskytu krevních sraženin u šesti lidí naočkovaných vakcínou od firmy Johson & Johnson doporučily, aby bylo používání tohoto přípravku pozastaveno. Farmaceutická firma následně oznámila, že kvůli vyšetřování v USA odkládá distribuci své vakcíny v Evropě. Slovensko od pondělí výrazně uvolní protikoronaviroé restrikce, otevřít budou moci všechny obchody a služby.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Americké úřady prověřují šest případů krevních sraženin

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyšetřují vzácné zprávy o problémech s krevními sraženinami u lidí naočkovaných vakcínou od firmy Johson & Johnson. Ve společném prohlášení doporučily, aby bylo v zájmu maximální opatrnosti očkování touto vakcínou pozastaveno.

CDC a FDA analyzují šest nahlášených případů „vzácného a závažného druhu krevní sraženiny u jednotlivců poté, co dostali vakcínu“. K pondělnímu datu bylo v USA podáno skoro sedm milionů dávek dané očkovací látky. Přesto, že se zmíněný problém zdá být „extrémně vzácný“, federální experti doporučili vakcínu odstavit, dokud nebudou mít podrobnější informace.

Vzácný syndrom zahrnující krevní sraženiny úřady zaznamenaly u šesti žen ve věku 18 až 48 let, uvedl list The New York Times. Jedna z žen zemřela a další skončila v nemocnici ve vážném stavu. Problémy se údajně ve všech případech objevily v rozmezí přibližně dvou týdnů od očkování jednodávkovou vakcínou.

Krevní sraženiny se podle CDC a FDA ženám utvořily v mozku a fenomén provázela nízká hladina krevních destiček, což činilo tradiční způsob léčby krevních sraženin potenciálně nebezpečným.

Vakcína od Johnson & Johnson dostala v USA povolení k nouzovému použití na konci února, přičemž vzbuzovala značná očekávání, neboť se podává v jediné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Zatím ale přípravek tvoří malý zlomek amerických vakcinací. USA od výrobce dostaly jen devět milionů dávek, slíbeno jich mají sto milionů do konce května.

Johnson & Johnson odkládá distribuci vakcíny v Evropě, EK chce vysvětlení

V reakci na vyšetřování v USA se Johnson & Johnson rozhodl odložit distribuci své vakcíny v Evropě. „Vyhodnocujeme tyto případy s evropskými zdravotnickými úřady,“ uvedla americká firma. „Rozhodli jsme se distribuci vakcín v Evropě odložit,“ dodala společnost.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek oznámila, že vakcínu od společnosti Johnson & Johnson přezkoumává kvůli čtyřem zaznamenaným případům krevních sraženin u osob očkovaných touto látkou.

Evropská komise podle nejmenovaného činitele, na kterého se odvolává agentura Reuters, požaduje, aby farmaceutická společnost toto své „naprosto nečekané oznámení“ vysvětlila.

Server Politico napsal, že v Evropské unii se vakcína měla začít používat už tento týden a do konce června mělo dorazit 55 milionů dávek. Oznámení společnosti Johnson & Johnson označuje Politico za další ránu pro vakcinační plány jednotlivých zemí EU zejména poté, co mnoho z nich omezilo používání preparátu od společnosti AstraZeneca kvůli několika podobným případům vzniku krevních sraženin.

Slovensko v pondělí výrazně rozvolní

Slovensko od pondělí výrazně uvolní protikoronaviroé restrikce. Po zlepšení epidemické situace v zemi budou moci kromě obchodů začít fungovat například také provozy služeb i hotely či penziony a lidé budou moci vyrazit do přírody i mimo okres svého bydliště.

Uvolnění ale budou dál provázet některá pravidla a omezení. V obchodech tak bude platit limit počtu zákazníků, a to v závislosti na velikosti prodejny. Lidé budou k některým aktivitám i nadále potřebovat potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

Otevřít budou moci také knihovny, zoo, muzea a kostely. V nich bude podobně jako v prodejnách platit, že na jednoho návštěvníka musí připadat alespoň 15 metrů čtverečních podlahové plochy budovy.

„Klesáme z kopce, dosahujeme dobrých čísel i v nemocnicích. Situace se nadále zlepšuje. Ještě nemáme vyhráno,“ řekl premiér Eduard Heger s tím, že první data po velikonočních svátcích ukazují opětovný růst reprodukčního čísla. Předseda vlády proto obyvatele vybídl k zodpovědnosti a nošení roušek.

Angela Merkelová
Zdroj: Annegret Hilse/Reuters

Německá vláda chce silnější pravomoci v boji proti epidemii

Novela německého zákona o potírání infekčních chorob, na které se shodla vláda, umožní kancléřce Angele Merkelové nehledě na postoj spolkových zemí aktivovat protikoronavirovou nouzovou brzdu.

„Všichni musíme situaci brát velmi vážně. V naší zemi plně zuří třetí vlna pandemie,“ řekla Merkelová. Vyzvala proto zákonodárce, aby novelu schválili co nejdříve. „Čím dříve to bude, tím samozřejmě lépe,“ uvedla. Otálení podle kancléřky může vést k zaplnění lůžek intenzivní péče covidovými pacienty. „A pak už bude pozdě. Nesmíme toto dopustit a musíme vyslyšet volání o pomoc zdravotníků intenzivní medicíny,“ dodala.

Vedle opětovných uzavírek obchodů neprodávajících zboží denní potřeby se počítá i s omezením soukromých setkání, kdy v takto postižených regionech bude moci na návštěvu přijít jen jeden člověk z cizí domácnosti. Děti mladší 15 let nebudou započítávány. Úprava při zhoršení epidemické situace počítá také s omezením nočního pohybu.

Limitem pro spuštění brzdy bude sto nových případů na sto tisíc obyvatel za sedmidenní období.

Škol se omezení budou týkat při sedmidenním průměru 200 nových případů na sto tisíc obyvatel. Pokud takto vysoká infekční čísla bude okres či město vykazovat tři dny po sobě, přejde výuka z prezenční na digitální formu.

V Německu je nyní sedmidenní průměr 140,9 případu na sto tisíc obyvatel. Řada regionů, zejména u hranic s Českem, vykazuje výrazně horší hodnoty.

I v této situaci se však Německo rozhodlo od středy ukončit stálé hraniční kontroly s Českou republikou, které zavedlo 14. února kvůli vážné epidemické situaci v Česku. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl, že českou diplomacii o tom informovali zástupci německého ministerstva vnitra. 

Velká Británie plní očkovací plán

Britská vláda uvedla, že v zemi již dostali všichni občané starší 50 let a všichni z prioritních skupin možnost nechat se naočkovat alespoň první dávkou vakcíny proti covidu-19. Dohromady dostalo v 67milionovém Spojeném království alespoň jednu dávku přes 32 milionů lidí a obě dávky téměř 7,7 milionu osob.

„Nyní se zaměříme na dokončení očkování klíčovou druhou dávkou vakcíny a na to, aby na konci července byla vakcína nabídnuta všem dospělým,“ sdělil šéf britského kabinetu Boris Johnson v prohlášení.

V úterý se v Anglii začíná očkovat vakcínou od společnosti Moderna, která byla již minulý týden nasazena ve Walesu a Skotsku.

Británie je z pohledu počtu aplikovaných vakcín v poměru k počtu obyvatel jedna z nejrychleji očkujících zemí na světě. Úspěch na poli očkování jde ruku v ruce s Johnsonovým plánem na postupné rušení koronavirových omezení v zemi, díky němuž se v pondělí otevřely v Anglii obchody či zahrádky restaurací a hospod.

Rakouský ministr kvůli vyčerpání odchází

Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober se rozhodl odejít z funkce kvůli vyčerpání a zdravotním problémům. „V nejtěžší zdravotnické krizi za desítky let potřebuje republika ministra zdravotnictví, který je stoprocentně fit,“ zdůvodnil svůj odchod.

Anschober řekl, že byl pracovně přetížený, a potvrdil, že už před měsícem jej postihla zástava krevního oběhu a další pak před týdnem. „Jsem přepracovaný a vysílený,“ řekl viditelně pohnutý šedesátiletý politik.

Novým ministrem se v pondělí stane lékař a funkcionář lékařské komory Wolfgang Mückstein.