AfD bude o volebních lídrech hlasovat v referendu. Rozhodnutí padne v létě, tvrdí Bild

Strana Alternativa pro Německo (AfD) vstupuje do kampaně před zářijovými parlamentními volbami. Kdo se ale jako lídr postaví do jejího čela, zatím zůstává nejasné. Nerozhodne o tom ani nynější stranický sjezd v Drážďanech, který se odehrává tento víkend. Lídra místo delegátů vyberou později samotní členové. Od rána se v saské metropoli konají demonstrace proti AfD, žádné střety s policií ani násilnosti zatím hlášeny nejsou.

AfD se na sjezdu chtěla vedle volebního programu původně dohodnout i na tom, kdo stranu do voleb povede. O vedoucích osobnostech ale místo šesti set delegátů rozhodne celostranické hlasování, což německá média označují za vítězství spolupředsedy Jörga Meuthena, který je na poměry AfD považován za umírněného.

Delegáti v sobotu tento postup podpořili. Deník Bild napsal, že rozhodnutí je možné očekávat až v létě. Před sjezdem se očekávalo, že lídři budou dva a jedním z nich bude spolupředseda Tino Chrupalla, který patří k radikálnímu proudu. Hodně se hovořilo také o Alici Weidelové, jež spolu s čestným předsedou AfD Alexanderem Gaulandem vede poslaneckou frakci strany ve Spolkovém sněmu. Ta ale oznámila, že na sjezdu kandidovat nebude.

Weidelová to vysvětlila rozdílnými představami o výběru lídra s tím, že musí respektovat přání členské základny, která chce mít hlavní slovo. Zájemkyní o místo volebního spolulídra je Joana Cotarová z Hesenska, jež patří ke stoupencům Meuthena. Označuje se za vhodnou kandidátku a říká, že by spolu s Chrupallou ze Saska zastupovali nejen hlavní proudy AfD, ale i východ a západ Německa.

AfD ztrácí západní Německo, na východě sílí

AfD se kromě vnitřních třenic také potýká s úbytkem příznivců na západě Německa. Během březnových zemských voleb v Porýní-Falci a Bádensku-Württembersku strana přišla o třetinu voličů. Na východě Německa, konkrétně v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku, zůstává AfD stále silná, dokonce se jí daří nové příznivce získávat.

Proti sjezdu, který se koná i přes složitou pandemickou situaci, od rána v Drážďanech demonstruje několik stovek lidí. U mostu před výstavištěm, kde AfD setkání pořádá, demonstranti vyvěsili velký transparent s nápisem „Nacistů se zříkáme!“. Spolek Dresden Nazifrei (Drážďany bez nácků) spolu s dalšími organizacemi uspořádal cyklistický průvod, na který se mu v pátek podařilo i přes dřívější problémy získat povolení.

Aktivisté se také pokusili zablokovat přístupové a příjezdové cesty k výstavišti. Policie sedící demonstranty nerozehnala, zřídila ale objezdové trasy. Demonstrace se dosud obešly bez střetů s policií a bez násilností. Saská policie zatím informovala jen o ojedinělých problémech a o zásahu proti jednomu člověku, který kladl odpor.