Evropským stromem roku se stal tisíciletý dub. Vábil prý už čarodějnice

V jedenáctém ročníku kontinentální ankety o Evropský strom roku zvítězil tisíciletý dub cesmínový ze španělského Aragonska. Mýty opředený strom v anketě předčil italský i ruský platan stejně jako českou jabloň, která zvítězila v národní soutěži. V celoevropské anketě, která se snaží přitáhnout pozornost k přírodním monumentům, skončila sedmá.

Vítězný dub roste v pohoří Sierra de Guarra na severovýchodě Španělska, zhruba 250 kilometrů západně od Barcelony, a podle lokálních pověstí byl kultickým bodem už pro čarodějnice ze zdejších hor, které kolem kmene tančily a pod dubovou korunou pořádaly čarodějnické obřady.

V anketě pořádané Nadací Partnerství se pro španělský dub vyslovilo 104 tisíc hlasů, na druhé příčce se umístil tisíciletý platan z italského Curingy a na třetím místě rovněž platan, tentokrát z ruského Dagestánu. V první pětici se umístil také portugalský platan a polská lípa zasvěcená Janu Nepomuckému.

Co strom, to příběh

V anketě soutěžila i česká jabloň reneta, která roste v Machovské Lhotě na Náchodsku. V konkurenci třinácti dalších evropských zemí skončila sedmá, podpořilo ji 32 tisíc hlasujících.

Vítězná jabloň u hospody U Lidmanů v obci Machov v Královéhradeckém kraji. Stromu je sedmdesát let
Zdroj: Marek Olbrzymek/Nadace Partnerství

„Soutěž Evropský strom roku nám připomíná, že stromy jsou nejen základem zdravého životního prostředí nebo slouží jako zdroj energie, ale že především každý strom má svůj unikátní příběh. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se podíleli na letošním ročníku, který ukázal, že v konečném důsledku je pro Evropu vítězem každý strom,“ podotýká europoslanec Luděk Niedermayer, patron Evropského stromu roku.

Kdo uspěje v dalším evropském klání, mohou lidé rozhodnout již nyní. Aktuálně totiž běží nominace na již 20. Strom roku České republiky, jehož vítěz se utká v mezinárodní konkurenci napřesrok.