Strom roku je poprvé ovocný. V anketě zvítězila jabloň z Machova na Náchodsku

Vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. Jabloň U Lidmanů získala přes dva tisíce hlasů. Stříbro si s více než tisícovkou hlasů vysloužily lípy v Hřebenech na Sokolovsku. Bronz si odnesl dub Hugo z jihomoravské Lednice. Devatenáctý ročník ankety pořádala Nadace Partnerství. Kvůli mimořádným opatřením v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 letošní vyhlášení proběhlo on-line.

Vítězná jabloň stojí přes sedm dekád u hostince U Lidmanů v náchodském Machově u polských hranic. Zapojení stromu do ankety proto podpořil i syn majitele původního hostince, který ho vlastnoručně vysadil po konci druhé světové války.

„Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit,“ vzpomíná syn majitele původního hostince Jaroslav Lidman. Stromy se tehdy vozily z druhé strany hranice, protože byly odolnější vůči místnímu počasí.

Podle pořadatelů ankety je strom místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Nasvědčuje tomu i fakt, že jabloň do ankety přihlásilo několik místních spolků spolu s obcí a školami. „Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné,“ uvedl v tiskové zprávě za nadaci David Kopecký.

Jabloň postupuje do evropské soutěže. Vloni ji vyhrála česká borovice

S vítězstvím v anketě nyní jabloň z Machova postupuje do mezinárodního kola soutěže o Evropský strom roku. Titul nejkrásnějšího stromu Evropy si v posledním ročníku vysloužila vůbec poprvé za historii soutěže česká dřevina. Stala se jí Chudobínská borovice.

Tento tři sta padesát let starý strom roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady. Své jméno získal po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže.

Výtěžek hlasování má podpořit péči o stromy

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Jejím prostřednictvím se snaží podporovat a motivovat veřejnost k péči o významné stromy a k novým výsadbám. V letošním zpoplatněném hlasování se podařilo vybrat 190 tisíc korun, které stromové komunity získají zpět v podobě grantů na výsadby. 

„Peníze získané prostřednictvím DMS a on-line hlasování putují na výsadbu a péči o stromy a aktivity s tím spojené. Vítězná jabloň si navíc odnese poukaz na arboristické ošetření,“ řekla koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

O titul Strom roku letos v Česku usilovalo dvanáct finalistů. Svou podporu jim vyjádřilo bezmála šest tisíc hlasujících. Kompletní pořadí nabízí web www.stromroku.cz.