Pandemie ve světě: EU musí urychlit distribuci vakcín, shodly se členské země. Maďarsko prodlouží omezení

Evropská unie musí kvůli koronaviru nadále uplatňovat přísné restrikce. Na čtvrtečním videosummitu se na tom shodli prezidenti a premiéři členských zemí. Uvedli také, že EU musí urychlit schvalování, výrobu a distribuci vakcín. Německá kancléřka Angela Merkelová podle HN při té příležitosti uvedla, že Německo nebude chtít od řidičů kamionů koronatesty. Některé evropské státy mezitím prodloužily stávající omezení. Například maďarská vláda oznámila, že nynější opatření budou platit až do poloviny března, Itálie zase zřejmě současné restrikce příliš nezmírní až do Velikonoc.

Zástupci zemí EU se na videosummitu také shodli, že chtějí během příštích tří měsíců připravit podmínky pro vytvoření společného očkovacího certifikátu usnadňujícího lidem cestování.

„Epidemiologická situace je stále vážná a dále ji komplikují nové varianty (viru). Proto musíme pokračovat v přísných omezeních a zároveň zesílit snahu o rychlejší získávání vakcín,“ uvedli šéfové států a vlád v přijatém prohlášení.

Vyzvali také Evropskou komisi k větší podpoře vzájemné spolupráce výrobců očkovacích látek a k usnadnění dodávek surovin potřebných pro jejich produkci, jejíž nedostatečný rozsah je hlavní příčinou pomalého rozjezdu celounijní očkovací kampaně.

Země dále sjednotily svůj pohled na přiměřenost kontrol na hranicích. Konkrétně se shodly na tom, že přes přísná cestovní omezení musí fungovat plynulý provoz nákladní dopravy. V současnosti se přitom kvůli testům požadovaným Německem tvoří fronty kamionů na jeho hranicích s Českem a Rakouskem.

„Rázně jsem doporučila, aby země dbaly na dodržování zelených pruhů pro kamiony,“ prohlásila po jednání šéfka Komise Ursula von der Leyenová s odkazem na pruhy pro rychlý průjezd nákladní dopravy přes hranice.

Podle diplomatického zdroje Hospodářských novin německá kancléřka Angela Merkelová na jednání přislíbila, že testování řidičů kamionů její země zruší. Její slova následně potvrdil český premiér Andrej Babiš (ANO). Datum podle něj kancléřka zatím nesdělila.

Maďarsko a Itálie prodlužují platnost omezení

Maďarská vláda mezitím oznámila, že prodlouží současná karanténní opatření do 15. března. V příštích dvou týdnech očekává nárůst infekcí koronavirem. V zemi jsou od 11. listopadu zavřené střední školy, hotely i restaurace – ty mohou vydávat pouze jídlo s sebou. Platí rovněž zákaz nočního vycházení po 19. hodině a lidé se nesmějí shromažďovat.

„Mám jen špatné zprávy. Čelíme nejtěžším dvěma týdnům od začátku pandemie. Počet infekcí prudce roste a bude růst kvůli novým mutacím,“ uvedl premiér Viktor Orbán ve videu umístěném na Facebooku. 

Budapešť však zároveň věří v rychlejší očkování, jelikož zdravotníci od středy používají také preparát čínské firmy Sinopharm. Právě touto látkou bude podle agentury Reuters zřejmě příští týden očkován také Orbán.

Výraznější zmírňování restrikcí nechystá ani Itálie. Tamní vláda Maria Draghiho zřejmě příliš neuvolní omezení minimálně do Velikonoc.

„Současná epidemická situace neumožňuje rozvolnit opatření,“ prohlásil v Senátu ve středu ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Vláda chystá nový dekret, který má platit od šestého března do šestého dubna. Stejně jako ten stávající, jehož platnost končí pátého března, by měl zachovat opatření podle regionů a barevný semafor podle epidemické situace (červená, oranžová, žlutá, bílá). Nově přibyla eufemisticky tmavě oranžová, uvedl místní tisk.

Televize SkyTG 24 nicméně uvedla, že koncem března by se za přísných pravidel mohla v Itálii otevřít kina a divadla.

Sasko začalo očkovat učitele

Německé Sasko zase od čtvrtka rozšířilo očkování na další skupinu, mimo jiné i učitele základních škol a vychovatele ve školkách. Podobný krok se chystá učinit i Porýní-Falc, kde nyní začala imunizace policie. Nabídka v Sasku a v Porýní-Falci se týká jen vakcíny AstraZeneca, které Německo dosud využilo jen zhruba pětinu z 1,4 milionu dodaných dávek.

V Německu je dosud až na výjimky možné očkovat pouze příslušníky skupiny číslo jedna, která má nejvyšší prioritu. To jsou senioři starší 80 let, klienti pečovatelských domovů, zdravotníci a pečovatelé.

Bahrajn jako první schválil vakcínu od Johnson & Johnson

Bahrajn mezitím jako první země světa schválil nouzové nasazení jednodávkové vakcíny od americké farmaceutické firmy Johnson & Johnson. S odkazem na bahrajnské úřady o tom informovala agentura Reuters.

Vakcínu od Johnson & Johnson lze na rozdíl od vakcíny od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna uchovávat až tři měsíce v lednici, což usnadňuje distribuci. Byla vyrobena na podobném principu jako vakcína firmy AstraZeneca, která však vyžaduje aplikaci dvou dávek.

O podmínečné schválení své vakcíny společnost Johnson & Johnson v únoru požádala také Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA). V pátek by se nouzovým schválením vakcíny v USA měl zabývat panel nezávislých expertů amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ve středu američtí regulátoři informovali, že vakcína podle výsledků rozsáhlé studie poskytuje zhruba 66procentní ochranu před středně těžkým až těžkým průběhem nemoci covid-19.

Čínský lékový úřad zase oznámil, že schválil pro široké nasazení další dvě vakcíny čínské výroby, informovala agentura Reuters. Nově schválené vakcíny jsou od firmy CanSino Biologics a od Wuchanského biologického institutu, který je přidružen ke státem vlastněné společnosti Sinopharm.

Tyto přípravky se přidávají k vakcíně CoronaVac od Sinovacu, schválené tento měsíc, a k jinému preparátu od Sinopharmu, vyvinutému v pekingské pobočce firmy. Obě dříve schválené vakcíny již Čína exportuje. Žádnou vakcínu proti covidu-19 vyrobenou západními zeměmi zatím Peking neschválil.

Wuchanská pobočka Sinopharmu ve čtvrtek uvedla, že její preparát chrání proti covidu-19 s účinností 72,51 procenta, a odvolala se bez upřesnění dalších podrobností na průběžné analýzy z pozdní fáze klinických testů. Jde o jednu ze dvou očkovacích látek od Sinopharmu, která je v zahraničí ve třetí fázi testování, a dříve s ní již bylo očkováno omezené množství lidí v rizikových oblastech.