Hraniční kontroly jsou i v zájmu Česka, zřejmě je prodloužíme, řekl německý ministr vnitra Seehofer

Německý ministr vnitra Horst Seehofer věří, že kontroly na hranicích s Českem jsou i v zájmu Čechů a tuzemského zvládání pandemie covidu-19. Připustil, že přísný režim Berlín prodlouží i po třetím březnu. Bavorsko označilo za důležitých 2467 provozů, což jejich zaměstnancům z Česka a rakouské spolkové země Tyrolsko zaručuje možnost do nich denně dojíždět. Povolení budou muset pendleři předkládat při hraničních kontrolách od půlnoci na pátek.

Podle Seehofera německé hlídky do čtvrtečního rána na hranicích s Českem a rakouským Tyrolskem zkontrolovaly padesát tisíc lidí, z nichž pětinu do Německa nepustily. Tvrdá opatření, která Berlín na hranicích vymáhá od neděle, země uplatňuje vůči všem státům, kde se vyskytují nebezpečné mutace koronaviru, zdůraznil Seehofer při návštěvě sasko-českého dálničního přechodu Breitenau/Krásný Les.

„Omezení jsme zavedli z jediného důležitého důvodu, a to je ochrana obyvatel před velmi nakažlivým a potenciálně smrtelným virem,“ řekl Seehofer s tím, že zpřísnění režimu je důležité. „Je to i v zájmu Čechů,“ uvedl německý ministr vnitra. I díky tomuto opatření dostává Česko podle Seehofera větší příležitost k boji s pandemií a k přerušení přenosu nákazy.

Připustil také, že Berlín zřejmě prodlouží kontroly na hranicích s Českem a Tyrolskem i po třetím březnu. Zlepšení epidemické situace totiž zatím nevidí. „Nemohu k tomu zatím říci nic určitého, ale existuje velká pravděpodobnost, že budeme muset přistoupit k prodloužení.“

Seehofer výslovně zdůraznil, že kontroly nejsou namířeny proti Čechům, ale je to bezpečnostní opatření. „Ostatní země také reagují. Jak jsem právě četl, tak Česko zavedlo hraniční kontroly se Slovenskem, Rakušané kontrolují Italy. Pro nás je to ulehčení,“ doplnil. Česká policie na hranicích se Slovenskem kontroluje řidiče kamionů, zda mají testy. Předložit je musí řidiči, kteří Českem projíždějí do Německa. 

Německá policie podle Seehofera kontroluje každé projíždějící osobní auto. U kamionů záleží na aktuální dopravní situaci.

Respekt: Německo nepustí ani ministra Petříčka

Týdeník Respekt informoval, že přísná hraniční opatření se dotkla také českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho plánované pracovní návštěvy v Bruselu na počátku března. Výjimku totiž zatím nemají ani diplomaté, europoslanci či jejich asistenti. To představuje velkou komplikaci pro české instituce v unijní metropoli.

„Bylo mi řečeno, že výjimky mají jen pracovníci několika málo mezinárodních organizací typu OSN. Bilaterální ambasády či ministerstva nejsou zmíněny v příslušném nařízení pro vstup do země,“ řekl Respektu velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka. Petříček týdeníku potvrdil, že tranzit přes sousední zemi není možný a bude si zřejmě hledat alternativní spojení.

Bavorské výjimky

Pendlerům prozatím pro cesty z Česka a Tyrolska postačuje na hranicích předložit pracovní smlouvu, od pátku ale budou němečtí policisté kontrolovat, zda mají přeshraniční pracovníci potvrzení o významu své práce. Na návrh zaměstnavatelů ho vydávají německé okresní a městské úřady.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ve čtvrtek řekl, že tamní úřady během dvou dní vystavily toto potvrzení zaměstnancům z 2467 bavorských provozů. Například bavorský zemský okres Cham, který sousedí s okresem Domažlice, vydal povolení 1385 českým pendlerům ze 180 provozů uznaných jako důležité. Dalších 145 označil opačně.

Do tohoto okresu dojíždí pracovat podle statistik přes čtyři tisíce Čechů, ne všech se ale současné zpřísnění režimu dotklo. Do práce totiž v posledních týdnech nechodí pracovníci v gastronomii, turismu či obchodů, které neprodávají zboží denní potřeby. Tito pendleři často přešli na takzvaný kurzarbeit, což je opatření k ochraně pracovních míst. V takovém případě zaměstnavatelům na platy přispívá stát.

Spolková agentura práce (BA) ve své poslední statistice z loňského června uvádí, že v Německu tehdy pracovalo bezmála 34 tisíc Čechů, z nichž dvaadvacet tisíc bylo zaměstnáno v Bavorsku, téměř devět tisíc v Sasku a zbytek v ostatních spolkových zemích.

„V Sasku máme mnoho českých pracovníků v nemocnicích, zdravotních zařízeních, pečovatelských domech a medicínských provozech, bez těchto lidí by nebylo možné fungovat,“ prohlásil ve čtvrtek saský ministr vnitra Roland Wöller.

Testy a karanténa

Při vstupu do Německa musí od neděle všichni včetně přeshraničních pracovníků či řidičů kamionů předkládat na hranicích negativní test na koronavirus. S výjimkou pendlerů, dopravců a lidí cestujících z humanitárních důvodů je nutné po překročení hranic nastoupit do karantény, která v Bavorsku činí deset a v Sasku čtrnáct dní. V Bavorsku je možné izolaci po pěti dnech ukončit dalším testem, Sasko to nedovoluje.

Německý týdeník Der Spiegel tento týden přinesl informaci, že v Krušných horách chybí policisté i vybavení na hraniční kontroly. Podle informací ČT policejní hlídky kontrolují menší hraniční přechody, jako například Mníšek, průběžně. „Nevyplatí se přejíždět do Německa, protože pokud hlídka chytne člověka ve vnitrozemí, hrozí za to vysoké pokuty,“ upozorňuje redaktor ČT Ivo Brániš.

Na větších hraničních přechodech, které pro přejezd mezi zeměmi využívá nákladní doprava, mají řidiči možnost se otestovat. Je to tak třeba v případě Hory Svatého Šebestiána nebo na dálnici D8.