Radikální imám a údajný šéf německé odnože IS dostal dlouholetý trest vězení

Radikální imám abú Valá, který je považován za šéfa německé odnože teroristické organizace Islámský stát (IS), by měl jít na 10,5 roku do vězení. Rozhodl o tom soud v dolnosaském Celle, který 37letého Iráčana potrestal za členství v teroristické síti a za podporu terorismu.

Abú Valá, který přišel do Německa jako uprchlík v roce 2000, byl před svým zatčením v listopadu 2016 kazatelem v mešitě ve městě Hildesheim, které leží nedaleko dolnosaského hlavního města Hannoveru. Svá radikální kázání, kterým běžně v mešitě naslouchaly stovky lidí, šířil i po internetu nebo přes speciální mobilní aplikaci.

Za vinu ale kazateli obžaloba kladla především to, že se podílel na vyslání nejméně patnácti bojovníků do řad IS v Iráku a Sýrii.

Podle německých médií stojí abú Valá za naverbováním Tunisana Anise Amriho, který v prosinci 2016 při teroristickém útoku v Berlíně zabil dvanáct lidí včetně jedné Češky.

Amri nejprve zastřelil polského řidiče kamionu, s jehož vozem poté najel do davu na vánočním trhu, kde zemřelo jedenáct lidí a dalších padesát bylo zraněno. Atentátníka později zastřelili policisté v Itálii.