On-line prostředí může skýtat nebezpečí pro děti. Kvůli zvýšenému používání internetu jsou aktivnější i predátoři

Horizont ČT24: Nebezpečí on-line prostředí (zdroj: ČT24)

Zatímco vůči covidu projevují nejmladší generace všude na světě značnou odolnost, jejich bezpečí může být v sázce jinak – u počítače. Tím, jak tráví víc času v on-line prostoru, vzrůstá i zájem predátorů. Nedávný průzkum ve Velké Británii ukázal, že víc než dvě třetiny rodičů má v této souvislosti o své ratolesti vážné obavy.

Nebezpečí na internetu se může skrývat kdekoliv. Třeba devítiletý Isaac, školák z britského Worcesteru, nejraději tráví svůj den u počítačových her. V době izolace právě tady potká alespoň na dálku kamarády. Jeho matka ale nedávno zaznamenala, že syna kontaktoval někdo, koho nezná.

„Někdo, s kým se nikdy předtím neviděl, má do této malé skupiny přístup. To mě znepokojuje. Protože pak si děláte starosti, kdo že se to do ní vlastně může dostat,“ tvrdí Isaacova matka.

Sám Isaac se ale v kruhu spoluhráčů cítí v bezpečí. „Všichni z nich žijí v Anglii. Vím, jak se jmenují. Vím, jak jsou staří. O tom to je,“ říká. Nikdy není však jisté, jak staří lidé na internetu vlastně jsou.

„Dokonalá bouře“

V Británii se snaží na nebezpečí, které skýtá internet, poukázat. Nadace Breck nese jméno čtrnáctiletého chlapce, jehož vylákal o čtyři roky starší spoluhráč na schůzku, na které Brecka ubodal. Kauza z roku 2014 je v Británii stále v povědomí.

„Současný trend zvyšujícího se času on-line kvůli opatřením už exponenciálně ovlivňuje děti, protože právě ony jsou on-line jako nikdy předtím. A lidé, kteří pracují z domova, mezi nimi i on-line predátoři, jsou také on-line víc než kdy předtím. Je to v podstatě dokonalá bouře,“ vysvětluje Lorin LaFaveová, zakladatelka Breck Foundation.

Tento fakt si řada rodičů dobře uvědomuje; v Británii je podle lednového průzkumu 70 procent z nich pro to, aby herní průmysl posílil ochranu dětí. Experti pak upozorňují, že některé možnosti už tu jsou.

„Je to také o nastavení konzolí. Není to všechno, nebo nic. Můžete definovat určité skupině velmi mladých hráčů, že smějí hrát jen off-line,“ říká odborník na počítačové hry Andy Robertson.

Pro řadu rodičů to není snadné zadání. A tak v době pandemie balancují mezi tím, co děti milují a co je pro ně bezpečné.