Pandemie ve světě: EU přiznala, že komplikace s vakcínami podcenila. Slovensko zjistilo vysoký podíl britské varianty

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že současné problémy při výrobě a distribuci vakcín se mohou kdykoli opakovat. Přiznala také, že Brusel podcenil komplikace spojené s velkovýrobou očkovacích látek. Izrael zase v noci na pátek prodloužil svou třetí plošnou uzávěru o dva dny. Až od nedělního rána tak budou například zrušena některá cestovní opatření a opět se budou moci otevřít pracoviště, která nepřijímají zákazníky. Část restrikcí uvolní v příštích dnech také například Polsko či Itálie.

Von der Leyenová v rozhovoru, který v pátek zveřejnila skupina evropských médií, reagovala na kritiku mířící na pomalou distribuci vakcín ze společných unijních nákupů, která zaostává za Spojenými státy, Británií či Izraelem.

„Začátek očkování neznamená, že bude od firem okamžitě proudit neomezená zásoba dávek vakcíny,“ řekla podle bruselského webu Politico předsedkyně Komise s tím, že měla veřejnost na možná zdržení dopředu upozornit. „Tohle pro nás byla hořká lekce a to jsme určitě podcenili,“ dodala.

Unijní exekutiva v minulých týdnech řešila několikatýdenní omezení dodávek vakcíny firem Pfizer/BioNTech a výrazné snížení počtu dávek, které má do března dodat společnost AstraZeneca. Podle von der Leyenové se sice v případě první zmíněné vakcíny již problém způsobený rozšiřováním výrobní kapacity belgického závodu podařilo vyřešit, avšak pravděpodobně to nebyly poslední obtíže, s nimiž se EU bude muset vyrovnat.

„Tohle se zajisté bude opakovat znovu a znovu,“ prohlásila šéfka unijní exekutivy. Výrobu vakcín podle ní může kdykoli ovlivnit například hrozící nedostatek látek potřebných pro jejich produkci, s nímž se mohou potýkat farmaceutické firmy.

EU má pro svých téměř 450 milionů obyvatel od šestice farmaceutických firem objednáno 2,3 miliardy očkovacích dávek. Vedle preparátů dvou zmíněných společností zatím Komise schválila pouze distribuci vakcíny firmy Moderna. Von der Leyenová odmítla kritiku systému schvalování, které bylo pomalejší než v jiných zemích včetně USA či Británie.

Čtyři země vyzvaly Komisi k akci

Premiéři Česka, Dánska, Rakouska a Řecka vyzvali v dopise předsedkyni Komise von der Leyenovou, aby EK jednala rychle při zajištění dodávek vakcíny proti covidu-19 od americké firmy Johnson & Johnson. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA. Tato vakcína zatím v EU není schválená, tento týden ale společnost Johnson & Johnson zažádala o její schválení k nouzovému použití v USA a v nejbližších dnech to hodlá udělat i v Evropě.

Vakcína se má vyrábět v Indii, Jihoafrické republice, USA a Evropě. V dopise šéfce EK ale premiéři čtyř evropských zemí uvádějí, že mají informaci, že by se vakcína měla dovážet k plnění a balení do Spojených států. Premiéři tvrdí, že Evropa má dostatečnou kapacitu i pro dokončení celého výrobního procesu, a není tak třeba vakcíny vozit do USA. 

Slovensko zjistilo vysoký podíl nakažlivějšího typu koronaviru

Téměř u tří čtvrtin zkoumaných vzorků na Slovensku analýza prokázala přítomnost nakažlivější verze koronaviru, řekl novinářům ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Podle premiéra Igora Matoviče nebyl v žádné jiné zemi EU zjištěn tak vysoký podíl zmíněné britské varianty koronaviru než na Slovensku. Slovenská vláda na pátečním jednání znovu prodloužila nouzový stav v souvislosti s epidemií covid-19 a také zákaz vycházení s výjimkami.

V zemi pod Tatrami tak nadále bude povinné potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus i pro cesty lidí do zaměstnání, nikoliv už ale pro pobyt v přírodě v rámci jednoho okresu.

Slovenské úřady zjistily nakažlivější variantu koronaviru u 74 procent z celkově 1962 zkoumaných vzorků. Nejvíce postiženými jsou regiony na západě země, nejde ale o okresy na společné hranici s Českem.

Polsko otevře kina či hotely, Itálie některá lyžařská střediska

V Polsku se od 12. února mohou znovu otevřít hotely i další ubytovací zařízení a také kina a divadla, jejich provozovatelé je ale budou moci obsadit jen polovinou kapacity. V pátek to oznámil premiér Mateusz Morawiecki. Lidé budou moci vyrazit také na sjezdovky. V Polsku se na začátku tohoto měsíce mohly za dodržování přísných hygienických pravidel otevřít všechny obchody v nákupních centrech a rovněž muzea a galerie.

Uzavřené naopak zůstávají fitness centra a restaurace a další gastronomické podniky, které mohou mít jen výdejní okénka. Služby jako kadeřnictví nebo kosmetické salóny v Polsku i v posledních měsících na rozdíl od Česka fungovaly.

Itálie zase umožní od 15. února otevření sjezdovek a lyžařských areálů v oblastech s nižším epidemickým rizikem. Jedná se například o známá střediska, jako je Cortina d'Ampezzo, Livigno, Bormio či Madonna di Campiglio.

Podle místních médií o tom rozhodla zdravotnická rada italské vlády. Na sjezdovkách ale budou panovat přísná hygienická pravidla. Podnikatelé rozhodnutí vítají, obávají se však, že kvůli omezení cest zůstanou sjezdovky prázdné.

Rakousko mezitím oznámilo, že prodlouží kontroly na hranicích s Českem a Slovenskem nejméně do 27. února. Dané opatření zavedla země 9. ledna a v polovině minulého měsíce je prodloužila do sedmého února.

Izraelská uzávěra bude platit do neděle

Izrael zase prodloužil svou třetí plošnou uzávěru o dva dny. Od nedělních 07:00 místního času (06:00 SEČ) tak budou zrušena cestovní omezení ve městech a mezi městy a opět se budou moci otevřít pracoviště, která nepřijímají zákazníky. Otevřou se také přírodní rezervace a parky. S odkazem na vládní prohlášení o tom informovala agentura Reuters.

O prodloužení uzávěry kabinet rozhodl krátce předtím, než mělo vypršet poslední prodloužení takzvaného lockdownu. Rozhodnutí kabinetu předcházel spor mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a jeho koaličním partnerem, ministrem obrany Benjaminem Gantzem. Nepanovala přitom shoda ohledně délky, účinnosti a vymáhání opatření.

Stávající uzávěra platí od 27. prosince. Zavedena byla v době, kdy Izrael zahájil svou vakcinační kampaň, která je v propočtu na izraelskou zhruba devítimilionovou populaci nejrychlejší na světě. Kombinace lockdownu spolu s vakcinační kampaní nicméně podle Reuters vzhledem k šíření vysoce nakažlivých variant koronaviru jen mírně snížila počty vážných případů infekce a úmrtí po nákaze.