Američtí policisté použili pepřový sprej proti devítileté dívce, jsou mimo službu

Starostka amerického města Rochester nařídila postavit mimo službu policisty a policistky, kteří se podíleli na zásahu pepřovým sprejem proti devítileté dívce s pouty na rukou. Páteční akce byla zachycena na kamery, které nosí policie v době zásahu na sobě.

„To, co se stalo v pátek, bylo jednoduše strašlivé, a všechny lidi tady to právem rozhořčilo,“ uvedla starostka Lovely Warrenová. Kolik příslušníků policie bylo postaveno mimo službu, není zatím známo. Proti postupu policie se ve městě protestovalo.

Policisté byli původně přivoláni k rodinné hádce. Zástupce šéfky rochesterské policie Andre Anderson řekl, že dívka „vyhrožovala, že se zabije a že zabije také svou matku“. Když se pokusila utéct, policisté ji spoutali a chtěli ji odvézt do nemocnice, dodal. Na videu je vidět a slyšet, jak se dívka brání a opakovaně volá otce.

V jednu chvíli policista dívce vyčítá, že se „chová jako dítě“, na což ona opáčí, že „je dítě“. „Tohle je tvoje poslední šance, jinak máš pepřový sprej v očích,“ pohrozí jí na videu policista. Když svou hrozbu splní, dívka prosí, aby jí oči otřeli. Podle webu stanice CNN byla ošetřena v místní nemocnici a poté propuštěna.

V Rochesteru se na podzim protestovalo kvůli udušení Afroameričana

Vyšetřování případu přichází poté, co bylo město Rochester ve státě New York zmítáno protesty kvůli smrti psychicky narušeného Afroameričana Daniela Prudea, kterého při zásahu loni v březnu udusili policisté.

Rochesterská policie po interním vyšetřování zhodnotila zásah strážníků proti Prudeovi jakožto přiměřený, po publikaci zmíněných záběrů ale bylo sedm členů policejního sboru suspendováno a rezignoval tehdejší policejní ředitel.