Polští prokurátoři, kteří kritizují justiční reformy, nuceně změnili působiště. V přeložení vidí trest

Události ČT: Kritika přeložení polských prokurátorů (zdroj: ČT24)

Část polské opozice i právníků kritizuje přeložení skupiny prokurátorů na nová působiště. Jde podle nich o pomstu za kritiku vládních reforem justice. Prokuratura i ministerstvo spravedlnosti nařčení odmítají s tím, že personální změny provádí kvůli dopadům pandemie.

Přeložení se týká pěti prokurátorů z nezávislého sdružení, které kritizuje sporné reformy ministerstva spravedlnosti. Patří mezi ně i varšavská prokurátorka Ewa Wrzosková, kterou nadřízení přeložili do tři sta kilometrů vzdáleného města.

„Nechávám doma dvě dcery, nechávám tu psa, nechávám tu matku, která potřebuje péči,“ reaguje na rozhodnutí, proti kterému se nemůže nijak bránit. Wrzosková tvrdí, že jde o šikanu a konkrétně v jejím případě také o trest za vyšetřování organizace loňských korespondenčních prezidentských voleb, které se touto formou nakonec nekonaly.

Vedení prokuratury nařčení ze šikany odmítá. Přeložení vysvětluje tím, že je v daných místech třeba doplnit stavy prokurátorů kvůli komplikacím, které způsobila pandemie.

Ministerstvo sdružení kritizuje, přeložení označuje za běžné

Ministerstvo spravedlnosti sdružení, ke kterému patří přeložení prokurátoři, kritizuje. Jeho členy viní, že si zadávají s politikou a opozicí. Změna místa působení je podle resortu běžná. „Naopak je nezvyklé, že existuje hrstka prokurátorů, kteří když jsou přeložení, tak běží do médií a poskytují rozhovor na téma, jak moc se jim ublížilo,“ komentoval kritiku ze strany dotčených viceministr spravedlnosti Sebastian Kaleta.

Wrzosková to zpochybňuje. „V souladu s domácími i evropskými předpisy se můžeme vyjadřovat ke všem záležitostem, které se týkají oblasti spravedlnosti,“ uvádí prokurátorka.

Justiční reformy, které od roku 2015 provádí polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost, dlouhodobě kritizuje i řada soudců. Jádrem sporu je disciplinární komora, kterou vybírá zemská rada soudnictví. Právě ta se podle nových předpisů dostala pod silný politický vliv, což vadí i Evropské komisi, která s Polskem vede kvůli reformám hned několik řízení. Podle Bruselu nové orgány nezajišťují nestrannost a nezávislost soudní moci.