Biden zrušil Trumpův zákaz služby transgenderových lidí v armádě

Prezident Spojených států Joe Biden zrušil nařízení svého předchůdce Donalda Trumpa, které zakazovalo transgenderovým osobám sloužit v americké armádě. Splnil tím jeden ze svých předvolebních slibů, po němž dlouho volaly zejména organizace bojující za práva leseb, homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

Biden v pondělí po boku ministra obrany Lloyda Austina a nejvýše postaveného generála armády USA Marka Milleyho podepsal exekutivní příkaz, podle nějž „by všichni Američané způsobilí sloužit v ozbrojených složkách Spojených států měli mít možnost tak učinit,“ uvedl ve vyjádření Bílý dům s tím, že „inkluzivní (ozbrojené) síly jsou efektivnějšími (ozbrojenými) silami“.

Transgenderové osoby mohly otevřeně sloužit v armádě s právem na lékařskou péči související se změnou pohlaví od roku 2016, kdy to umožnil demokratický prezident Barack Obama a kdy Biden zastával funkci viceprezidenta. 

Trump argumentoval údajnými obrovskými náklady na zdravotní péči

Republikán Trump však po svém nástupu do úřadu zakázal nábor transgenderových nováčků. Umožnil ovšem pokračovat ve službě těm, kteří již v armádě byli. Zástupci komunity LGBT Trumpův krok dlouhodobě kritizují jako krutý a nesmyslný.

Bývalý americký prezident argumentoval tím, že přítomnost transgenderových osob v armádě přinese obrovské náklady na zdravotní péči a naruší chod ozbrojených složek.

Podle posudku renomované výzkumné instituce Rand Corporation, který si nechalo vypracovat ministerstvo obrany v roce 2016, by však působení transgenderových osob mělo „minimální dopad“ na bojovou připravenost armády a její výdaje na zdravotnictví. Hlavním důvodem byl předpoklad, že transgenderových příslušníků armády by bylo velice málo.

Merkelová pozvala Bidena do Německa

Nový prezident má za sebou pilné první dny ve funkci. Kromě nových nařízení už stihl hovořit i s některými světovými lídry. S Bidenem v pondělí večer poprvé telefonicky hovořila německá kancléřka Angela Merkelová a pozvala ho do Německa, jakmile koronavirová pandemie takovou návštěvu umožní.

Kancléřka zároveň šéfovi Bílého domu přislíbila spolupráci při překonávání mezinárodních výzev, sdělil mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert. Merkelová podle mluvčího potvrdila připravenost Německa převzít odpovědnost za řešení mezinárodních úkolů společně s evropskými a transatlantickými partnery.

Kancléřka a prezident se dále shodli na tom, že k překonání koronavirové pandemie je nutné zesílit mezinárodní úsilí. Merkelová v této souvislosti uvítala návrat Spojených států do Světové zdravotnické organizace (WHO).