Polští hospodští se bouří proti pandemické uzávěře

Události: Polští hospodští se bouří (zdroj: ČT24)

Mezi částí polských podnikatelů roste nespokojenost s protiepidemickými opatřeními. Tisíce majitelů restaurací nebo hotelů i přes hrozbu pokuty své podniky otevřely. Stěžují si, že finanční pomoc od státu není dostatečná. Vláda jim za porušení pravidel hrozí odebráním kompenzací.

Majitel varšavského pivního baru se nákazy nebojí. Říká, že státní pomoc mu nestačí, a tak neměl skoro po čtvrt roce jinou možnost. „Nemyslím si, že by měla vláda rozhodovat o takových věcech. To jsou moje soukromé záležitosti,“ rozhořčuje se.

Do čela vzpoury se postavili podnikatelé z horských oblastí. Tvrdí, že nejspíš přijdou o celou sezonu a do té další by už nepřežili. „Podnikatel přichází o byznys a zaměstnanci nemají šanci platit účty,“ stýská si Sebastian Pitoń, iniciátor akce Otvíráme.

Koordinátoři akce se odvolávají na ústavu. V Polsku neplatí mimořádný stav, a tak se podle nich nemohou porušovat základní práva – třeba to na svobodné podnikání. „Zákon o boji proti epidemii nepředpokládá zákaz podnikání, ale jen jeho omezení,“ vysvětluje tuto pozici ústavní právník Ryszard Piotrowski.

Další pomoc

Vláda trvá na svém. Do otevřených podniků posílá policii. Tisíce kontrol tam provedli hygienici, kteří majitelům rozdávají pokuty. Vzbouřencům hrozí, že přijdou o státní podporu.

Mezitím kabinet připravil další program pomoci, v přepočtu za 78 miliard korun. Míří hlavně na nejzasaženější odvětví – gastronomii, turistiku nebo fitness. „Od chvíle, kdy firma podá žádost, budou prostředky poslány na účet dané firmy během dvou pracovních dnů,“ slibuje ministr rozvoje, práce a technologie Jarosław Gowin.

Epidemie je v Polsku stabilní, země nezaznamenala třetí vlnu. K plánu na rozvolňování se ale vláda staví opatrně. Podle dříve nastaveného schématu by třeba restaurace mohly mít v omezeném režimu už skoro dva týdny otevřeno.