Ve Francii začal proces s expremiérem Balladurem kvůli korupci

Ve Francii začal soud s bývalým premiérem Édouardem Balladurem a někdejším ministrem obrany Francoisem Léotardem. Čelí obvinění z nezákonného financování Balladurovy prezidentské volební kampaně v roce 1995 a z podílu na korupční aféře v souvislosti s prodejem francouzských ponorek Pákistánu v téže době, píše agentura AFP. Soud potrvá do 11. února.

Procesem se zabývá Soudní dvůr republiky, jediná instance ve Francii, která má právo soudit současné i bývalé členy vlády za činy spáchané v době výkonu funkce. V porotě zasednou tři soudci a dvanáct členů parlamentu, píše list Le Monde.

Obhajoba neuspěla s tvrzením, že více než 25 let staré záležitosti jsou už promlčené. Édouard Balladur, kterému je dnes 91 let, stál v čele francouzské vlády v letech 1993 až 1995, kdy se neúspěšně ucházel o funkci prezidenta. Tím se tehdy stal Jacques Chirac.

Balladur je obviněný, že vymyslel, realizoval a získával prostředky ze systému provizí v rámci obchodů resortu obrany. Prostředníkům údajně nabízel vyšší provize, než bylo třeba, a část peněz se pak Balladurovi vracela na účet jeho volební kampaně.

Dvě smlouvy

Základem případu jsou dvě smlouvy podepsané Balladurovou vládou v roce 1994 na prodej tří francouzských ponorek Pákistánu a dvou vojenských fregat Saúdské Arábii. Soud bude projednávat to, jestli Balladur s použitím peněz na prezidentskou kampaň souhlasil. Žádné písemné doklady se o tom dosud neobjevily.

Balladurova kampaň v roce 1995 prošla obvyklou kontrolou, která nenašla nic nezákonného. Oba obvinění trvají na své nevině. V červnu 2020 nejbližší spolupracovníci obou obviněných, Nicolas Bazire a Renaud Donnedieu de Vabres, odešli od soudu s pětiletým trestem. Tři roky stráví ve vězení nepodmíněně a zaplatí také vysoké pokuty, připomíná Le Monde.