Čeští vojáci chrání v Mali základnu mise EU

Události: Čeští vojáci v Mali (zdroj: ČT24)

Vojáci v rámci mise Evropské unie v africkém Mali cvičí šest stovek nových příslušníků tamní armády. Koncem ledna mají být připraveni k boji s islamistickými povstalci. Instruktory při výcviku v terénu chrání český kontingent. Češi také mají na starosti ostrahu dvou hlavních spojeneckých základen.

Velitelství mise Evropské unie v malijském Bamaku sídlí v budově jednoho z hotelů. Vjezd do něj hlídají čeští vojáci společně s místními ozbrojenci. Během sedmi let museli zasahovat jen jednou, na jaře 2016, když na základnu zaútočili tři ozbrojení islamisté. Ochrana velitelství se pak zásadně posílila.

„Používáme antigranátové sítě, které se podařilo dokončit během českého velení. Rozšiřujeme kamerový systém, který je kolem základny,“ popsal praporčík René z operačního oddělení velitelství výcvikové mise EUTM v Mali.

Kromě strážních věží jsou hlídky nepřetržitě také na střeše budovy. Vojáci pozorují všechny podezřelé aktivity v okolí základny. Velitelství je v centru malijské metropole a tak se počet míst, odkud by mohl přijít potencionální útok, zvyšuje.

„Pro nás tady je nejdůležitější sledovat rozestavěné výškové budovy v okolí. Jedná se především o vzdálenost do 500 metrů, odkud by mohlo přijít nějaké reálné ohrožení,“ vysvětluje praporčík Martin, odstřelovač, který je členem 4. brigády rychlého nasazení. V Mali je už na páté misi.

Má za sebou i Afghánistán, včetně hlídkování v okolí základny Bagrám, kde zemřelo 8 českých vojáků. „Neprovádíme tak dynamické operace jako v Afghánistánu, tím pádem to riziko není tak vysoké,“ říká o situaci v Bamaku. Bezpečnostní situace v Mali ale rozhodně není ideální.

Neviditelný „nepřítel“ koronavirus

Stejně jako celý svět i vojáci výcvikové mise teď navíc bojují s koronavirovou pandemií. V Mali už onemocněly desítky evropských vojáků. „Omezujeme kontakty, dodržujeme rozestupy. Zároveň se snažíme testovat a dodržovat preventivní opatření, tak abychom zamezili nákaze mezi mými lidmi,“ popisuje brigádní generál Fernando Gracia Herreiz.

Právě španělský generál převzal v úterý velení mise od českého generála Františka Ridzáka, který byl v čele unijních jednotek v Mali půl roku.

Výcviková mise v zemi zůstane až do května roku 2024, pak se rozhodne podle úrovně vycvičenosti místní armády, zda dojde k jejímu prodloužení, nebo ukončení.