Provoz v Calais je hladký. Podniky se kvůli brexitu předzásobily

Události: První všední den v Calais po přechodném období (zdroj: ČT24)

Na francouzské straně Lamanšského průlivu je po brexitu klid. To se předpokládalo, protože britské firmy se s ohledem na nejistotu trvající ještě do Štědrého dne, kdy vyjednavači oznámili dohodu, raději předzásobily, vysvětluje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Ostrá zkouška nového režimu tak přijde hlavně až v následujících týdnech. Řidiči jsou však podle Šmída na nové celní procedury připraveni, takže by vše mělo jít hladce. Nejjednodušší by situace měla být při cestě tunelem mezi Francií a Anglií. Tam totiž řidiči vyplní všechny dokumenty on-line. Kdo to stihne úplně, nebude se po výjezdu vůbec muset zastavit.

Potíže se nečekají ani v oblasti turismu. Velká Británie totiž nikdy nebyla členem Schengenského prostoru. Kontroly tak nedoznají žádných změn. Připomněl, že pandemie měla na turistické cesty daleko horší vliv.

Nejistota ohledně nového režimu panuje mezi francouzskými rybáři. „Stále se zdráhají lovit v britských vodách,“ informuje Šmíd. Dohoda počítá s tím, že rybáři z EU smějí v mořích Spojeného království chytit o čtvrtinu méně než dosud. To však platí jen na pět let a pak se bude vyjednávat znovu. I to posiluje francouzské obavy.