Rusko zavedlo kvůli Navalného „incidentu“ odvetné sankce proti Británii

Moskva rozšířila seznam nejmenovaných britských činitelů, kterým je zakázán vstup do Ruska. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí s odůvodněním, že jde o odvetný krok za sankce přijaté v říjnu Londýnem vůči osobám viněným z „jejich domnělé účasti na incidentu s blogerem Alexejem Navalným“.

S rozhodnutím byla seznámena britská velvyslankyně v Moskvě Deborah Bronnertová. Při předvolání na ruské ministerstvo zahraničí jí byla předána příslušná nóta.

Podle agentury TASS se v dokumentu uvádí, že jde o odpověď na „nekonstruktivní a nepřátelské akce britských úřadů“ spojené s říjnovými „nepřijatelnými a nepodloženými omezujícími opatřeními vůči ruským občanům“.

Ministerstvo neupřesnilo jména Britů, kteří byli na sankční seznam připojeni. Uvedlo jen, že zařazeni do něj byli ti, „kteří se zapojili do stupňování protiruských sankčních aktivit“.

Navalnyj, který je hlavním kritikem prezidenta Vladimira Putina, se zotavuje v Německu ze zřejmé otravy. Podle západních expertů byla provedena v Rusku nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Tento závěr sdílí Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), Rusko ale tvrdí, že jeho testy stopy jedu v Navalného těle neodhalily.

Evropská unie kvůli otravě uvalila sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními sankcemi. Navalnyj z otravy viní přímo Putina, Kreml obvinění odmítá.