Novináře letos vraždili hlavně kvůli rozkrývání korupce, píší Reportéři bez hranic

V roce 2020 bylo ve světě zabito 50 novinářů, více než dvě třetiny z nich zemřely v oblastech, kde se neválčí. Roste počet zavražděných, nejčastěji kvůli článkům o korupci a zneužívání veřejných peněz. Téměř čtyři stovky novinářů jsou ve vězení, nejčastěji v Číně. Údaje ve své výroční zprávě zveřejnila organizace Reportéři bez hranic (RSF).

Podle počtu úmrtí je pro novináře nejnebezpečnější Mexiko, kde zemřelo osm novinářů, šest jich přišlo o život v Iráku, pět v Afghánistánu a čtyři v Indii. Celkem 42 z 50 mrtvých bylo zamýšleným cílem útoku nebo přímo vraždy. Podíl novinářů, kteří jsou konkrétním terčem útoku, stále roste.

Podle zprávy novináři nejčastěji zaplatili životem za investigativní reportáže o korupci nebo o zneužívání veřejných prostředků, druhým nejčastějším důvodem jsou články o mafii a organizovaném zločinu.

Demonstrace

V roce 2020 se objevil nový motiv pro násilí na představitelích médií, sedm novinářů zemřelo, když psalo o demonstracích. V Iráku byli tři novináři zastřeleni kulkou do hlavy přímo během demonstrace, v Kurdistánu byl zastřelen novinář, který se pokoušel utéct, když došlo ke střetu mezi demonstranty a policií.

V Nigérii zemřeli reportéři, kteří informovali o protestech proti policejní brutalitě specializované kriminalistické jednotky. V Kolumbii se novináři stala osudnou reportáž o násilí na domorodých kmenech.

Zpráva pracuje s údaji od 1. ledna do 15. prosince 2020. V první části organizace uvedla, že aktuálně je po celém světě vězněno 387 novinářů, nejvíce v Číně. Dalších 54 jich je zadržováno jako rukojmí, čtyři se pohřešují.

Za posledních deset let podle RSF zemřelo násilnou smrtí 937 novinářů. Podle AFP Mezinárodní federace novinářů zaznamenala od roku 1990 celkem 2658 zabitých novinářů.

Organizace Reportéři bez hranic hájí svobodu tisku ve světě. Byla založena v roce 1985 v Paříži a má více než stovku dopisovatelů po celém světě.