Íránský duchovní vůdce se znovu objevil na veřejnosti

Horizont ČT24: Alí Chameneí se znovu objevil na veřejnosti (zdroj: ČT24)

Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí se po nedávných spekulacích o jeho zhoršujícím se zdravotním stavu poprvé objevil na veřejnosti. V chodu nejmocnější šíitské země má poslední slovo. Velí ozbrojeným složkám a poslouchají ho elitní revoluční gardy. Kontroluje také všechny pilíře moci. Chameneí je ve funkci od roku 1989, o situaci v zemi po jeho odchodu se spekuluje už roky.

Jednaosmdesátiletý duchovní vůdce letos musel čelit několika ranám přímo do základů teokratického režimu. Přišel totiž o klíčového spojence – velitele íránských elitních jednotek Quds Kásima Solejmáního. Toho začátkem ledna zabil americký bezpilotní letoun. Generál stál v pozadí agresivního šíření moci Íránu napříč Orientem i s pomocí teroru.

„Sionistický režim nás občas ohrožuje a hrozí zahájením vojenského útoku. Ale myslím si, že zná své schopnosti, a měl by vědět, že pokud udělá tuto chybu, Islámská republika srovná Tel Aviv a Haifu se zemí,“ řekl Alí Chameneí směrem k Izraeli.

Úder utrpěly i íránské nukleární ambice. V červenci otřásl výbuch jaderným centrifugovým centrem ve městě Natanzu. Po nedávném atentátu na elitního jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha Chameneí pohrozil odvetou.

„Všichni představitelé by se měli zabývat dvěma důležitými záležitostmi. Zaprvé pronásledováním a potrestáním pachatelů tohoto trestného činu. Zadruhé pokračováním ve vědeckém a technickém úsilí mučedníka Fachrízádeha,“ napsal na Twitteru Alí Chameneí.

Tvrdou ruku pak Chameneí ukázal před několika dny, kdy schválil popravu novináře a disidenta Rúholláha Zama. To ostře odsoudila Evropská unie.

Výsledky voleb v USA politiku Teheránu neovlivní, míní Chameneí

Jak poslední vývoj ovlivní diplomatické úsilí ve Spojených státech, zatím zůstává otázkou. Nový americký prezident Joe Biden by jadernou dohodu s Íránem, kterou jeho předchůdce v Bílém domě v roce 2018 vypověděl, rád obnovil. Teherán se svým stanoviskem vyčkává.

„Výsledek prezidentských voleb v USA nebude mít dopad na naši politiku vůči Spojeným státům. Naše politika je jasná a nemění se. Nezáleží nám na tom, kdo přichází a odchází,“ oznámil Chameneí.

Jak bude íránský režim fungovat po Chameneího případném odchodu, zůstává nejasné. Klíčové podle odborníků bude, zda si země, která není politicky ani etnicky homogenní, udrží jednotu.