Šéf unijního týmu Michel Barnier po pauze míří do Londýna, spory mezi EU a Británií trvají

Po více než týdenní pauze způsobené covidovou nákazou jednoho z vyjednávačů se opět naplno rozběhnou rozhovory mezi Evropskou unií a Británií, na něž se oběma stranám rychle krátí čas. Šéf unijního týmu Michel Barnier oznámil, že večer vyrazí do Londýna k dalším jednáním. Trojice sporných témat blokujících možnou dohodu podle něj stále zůstává nedořešena. Podle irské televize RTE nicméně Barnier britské straně nabídne kompromis ve víceméně symbolické a nejméně důležité otázce rybolovu.

Británie po 47 letech opustila evropský blok letos v lednu a od té doby se obě strany dohadují na podobě budoucích vztahů. Dospět ke kompromisu se jim však stále nedaří a přechodné období, po něž se na Británii vztahují unijní předpisy, potrvá jen do konce tohoto roku. Minulý týden navíc vedle rostoucí časové tísně zkomplikoval jednání pozitivní covidový test jednoho z unijních vyjednávačů, kvůli němuž rozhovory pokračovaly jen na dálku.

„V souladu s belgickými pravidly již já ani můj tým nejsme v karanténě. Fyzická jednání mohou pokračovat,“ napsal Barnier na Twitteru s tím, že večer vyráží do Londýna. Dodal, že stále přetrvávají „tytéž významné rozdíly“ v názorech obou stran.

V podobném duchu informoval o posledním vývoji jednání diplomaty členských zemí. Sdělil jim, že dosažení dohody stále není jisté, ačkoli na ni zbývají již jen dny a v tuto dobu již chtěly mít obě strany jasno. Unijní země Barnierovu vyjednávací pozici stále jednotně podporují, řada zemí však požaduje, aby Brusel posílil přípravy na případný neřízený rozchod.

Některé spory zůstaly nevyřešené

V posledních týdnech sice obě strany dopracovaly společné formulace značné části mnohasetstránkového textu společné smlouvy. Spory kolem rybolovných práv, pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů však stále zůstávají otevřené.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu prohlásila, že ačkoli ve většině témat mají již obě strany připraveny obrysy možné dohody, stále není vyloučen krach jednání a rozchod bez dohody, na který je EU připravena. Podobně se o postoji své země vyjadřuje i britský premiér Boris Johnson, který má se šéfkou unijní exekutivy v nejbližších dnech probrat aktuální situaci a možný další směr jednání.

„Zcela zřejmě existují zásadní a důležité rozdíly v názorech, které je stále třeba překlenout, ale pracujeme na tom,“ řekl podle agentury Reuters britský ministerský předseda novinářům. „Pravděpodobnost dohody závisí do velké míry na našich přátelích a partnerech v EU,“ dodal.

Británie kategoricky odmítá ustoupit zejména v otázce práv na rybolov ve svých vodách, kterou Johnson označuje za záležitost národní suverenity. Pobřežní země EU až dosud trvaly na zachování současných kvót pro své rybáře. Barnier by ovšem podle zdrojů RTE mohl Londýnu nabídnout, že zhruba 15 až 18 procent svého ročního výlovu přenechají unijní lodě Británii.

EU přitom podle diplomatů nehodlá couvnout zejména ze svého požadavku na sladění britských podmínek státní podpory firem s těmi unijními, bez nichž nehodlá pustit britskou konkurenci na jednotný unijní trh. V této věci čeká Brusel ústupek od Londýna.

Pokud obě strany nedospějí k úmluvě během nejbližších dnů, aby ji do konce roku mohly na obou stranách schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty. Europoslanci se již začali připravovat na to, že v posledních dnech roku svolají kvůli schvalování úmluvy dohodnuté na poslední chvíli mimořádné jednání.