V Německu sílí antisemitismus. Půdu mu vytváří demonstrace proti hygienickým opatřením

Antisemitské nálady v německé společnosti kvůli pandemii nemoci covid-19 sílí, živnou půdou se staly demonstrace proti karanténním opatřením, prohlásil zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein. Popírači existence koronaviru a zastánci spikleneckých teorií podle něj svými postoji zneužívají oběti holocaustu.

„Označování sebe sama za pronásledované oběti vždy byl a je ústřední motiv antisemitských postojů,“ prohlásil Klein. Tento motiv se podle něj stal hlavním pilířem demonstrací proti karanténním opatřením.

„Tyto demonstrace zneužívají radikálové z řad říšských občanů (neuznávajících existenci německé republiky) a krajní pravice jako svoje fóra,“ uvedl.

Anetta Kahaneová, která je šéfkou nadace Amadea Antonia vystupující proti pravicovému extremismu, rasismu a antisemitismu, na tiskové konferenci prohlásila, že pandemie přinesla zvrat v šíření antisemitských nálad. Důvodem jsou demonstrace odpůrců hygienických opatření, Německo pak podle Kahaneové patří k hlavním zemím, kde se tyto protesty vedou.

Felix Klein představil zprávu o šíření antisemitismu v Německu
Zdroj: ČTK/DPA/Michael Kappeler

„Radikalizace protestů je pozoruhodná. Svou roli v tom hraje i AfD,“ uvedla Kahaneová. Připomněla tak případ z předchozího týdne, kdy opoziční strana Alternativa pro Německo (AfD) pozvala do Spolkového sněmu několik lidí, kteří následně obtěžovali poslance a vládní činitele. Stalo se to v době, kdy Spolkový sněm schvaloval novelu zákona o potírání infekčních chorob.

Schvalování tehdy provázela v Berlíně velká demonstrace, která přerostla v násilnosti. Protestující novelu označovali za obdobu zmocňovacího zákona, který v roce 1933 umožnil nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi chopit se neomezené moci.

Zrušená oslava narozenin přirovnaná k osudu oběti holocaustu

Srovnávání nynějších opatření proti koronaviru se situací v nacistickém Německu považují Klein i Kahaneová za nebezpečné zneužívání holocaustu. Jako příklad označil Klein nedávný projev jedenáctileté dívky, která se na protikaranténní demonstraci v Karlsruhe přirovnala k Anne Frankové, neboť kvůli karanténním omezením nemohla legálně uspořádat narozeninovou oslavu podle svého přání.

Židovská dívka Franková se s rodinou před nacisty ukrývala v Amsterdamu, po dvou letech byla ale skrýš prozrazena a Anne na sklonku války zemřela v koncentračním táboře.

Zmíněnou demonstraci v Karlsruhe pořádalo hnutí Querdenken (Nekonvenční myšlení), které na svých akcích umožňuje hlásat radikální názory a spiklenecké teorie.

Obdobně Kahaneová připomněla řečnici ze sobotní demonstrace hnutí Querdenken v Hannnoveru, která se představila jako Jana z Kasselu. „Cítím se jako Sophie Schollová, protože už několik měsíců se aktivně zapojuji do odboje, pronáším projevy, chodím na demonstrace, rozdávám letáky a organizuji protesty,“ řekla demonstrantka.

Schollová a její bratr Hans byli členy nenásilné protinacistické odbojové organizace Bílá růže, kterou tvořili především studenti a profesoři z mnichovské univerzity. Nacisté sourozence dopadli a v únoru 1943 popravili.

Kahaneová zdůraznila, že spiklenecké teorie a další argumenty pronášené na protikaranténních demonstracích mají antisemitské jádro, ačkoli nemusí Židy jako původce zla přímo zmiňovat. „Síť antisemitismu se stále utahuje,“ dodala. Jako cestu k řešení vidí Klein správný poměr prevence a trestů.