V kůži Anny Frankové. Virtuální realita vede do úkrytu, kde vznikal slavný deník

Virtuální prohlídka domu Anny Frankové (zdroj: ČT24)

Příběh Anny Frankové, která by letos oslavila 89. narozeniny, znají lidé po celém světě. Její deník se stal jedním ze symbolů tragického osudu milionů lidí židovského původu, pronásledovaných a zavražděných nacisty. Jak vypadal úkryt její rodiny a jaké pocity zažívala během skrývání, přibližuje nová virtuální prohlídka.

Dům Anny Frankové patří mezi nejznámější památky v Amsterdamu. Teď přitahuje další pozornost návštěvníků novou virtuální prohlídkou. Vizualizace trvá asi 25 minut a turisté si během ní mohou prohlédnout v podstatě stejné prostory jako při reálné prohlídce.

„Je to jedinečný zážitek, protože můžete cítit to, co cítila ona sama. Její naděje a obavy, zatímco mohla jen šeptat. Když zakašle, bojí se, že ji někdo uslyší. Bojí se podívat ven, aby ji někdo nezahlédl. Poznáte, jaké to je, schovávat se a bát se o život,“ tvrdí vývojářka Tina Tranová ze společnosti Oculus, která se na nové prohlídce podílela.

„Letos by Anna Franková oslavila už 89 let. Ale její život skončil příliš brzy. Bylo jí pouze patnáct let, když zemřela v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Je to den, který nám připomíná hrůzy minulosti. Zároveň je důležité, že díky novým technologiím dokážeme její příběh vyprávět i dalším generacím,“ říká ředitel muzea Ronald Leopold.

Během virtuální prohlídky mohou návštěvníci interagovat s nejrůznějšími objekty v prostoru, který na základě historického bádání maximálně věrně kopíruje místo, kde Anna Franková žila.

V jejím pokoji najdou také proslulý deník, který byl vydán knižně po celém světě a zařadil se mezi nejznámější svědectví tragického osudu milionů lidí židovského původu za druhé světové války.

Anna Franková začala deník psát ve 13 letech v úkrytu, který byl pak pravděpodobně prozrazen. Ani ne šestnáctiletá dívka zahynula v březnu 1945 v koncentračním táboře Bergen-Belsen, který jen o měsíc později osvobodila britská armáda. Deník vyšel poprvé roku 1947.