Francie chce zakázat šíření záběrů policistů na sociálních sítích. Kritici se obávají o svobodu tisku

Události: Kontroverzní bezpečnostní zákon ve Francii (zdroj: ČT24)

Až rok vězení může ve Francii podle nového bezpečnostního zákona hrozit autorům fotografií či záběrů policistů, které se rozšíří na sociální sítě. Požadují ho strážci zákona, kteří se obávají o život. Lidskoprávní organizace a novinářské odbory ho ale považují za hrozbu svobody tisku, jelikož má odradit reportéry od natáčení.

Francouzští policisté požadují zavedení nového zákonu hlavně pro svoji bezpečnost. Kvůli záběrům z policejních zásahů se jejich tváře mohou snadno objevit na sociálních sítích, což je v krajním případě může ohrozit na životě. Tímto způsobem si před čtyřmi lety našel islamista dva policisty v Magnanville.

„Byli podřezáni před očima šestiletého dítěte, vrah je identifikoval. S novým zákonem by to měl těžší,“ ospravedlňuje zavedení nového zákona francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

Podle členky policejních odborů Lindy Kebbabové mají s kolegy strach o sebe i své rodiny, jejich děti musí často povolání rodičů tajit. „Stále více policistů odmítá zasahovat na manifestacích, odkud se záběry vysílají v televizi a kde si je lidi točí na telefony. Vládu to donutilo konečně se tím zabývat,“ říká.

Podle návrhu nového zákona má být proto šíření záběrů obličeje policisty s cílem mu ublížit trestné. Jedním z hlavních cílů připravovaného zákona je zabránit tomu, aby na sociálních sítích kolovaly fotografie policistů s detaily jejich tváří, pořízené hlavně mobilními telefony.

Omezení novinářů

Podle francouzského syndikátu novinářů může být po schválení zákona pro televizní štáby mnohem obtížnější natáčet na demonstracích. Novinářské odbory tvrdí, že budou chybět důkazy, pokud strážci pořádku na demonstracích zneužijí své pravomoci.

Ministr vnitra navíc požaduje, aby novináři záměr natáčet či fotit na demonstracích ohlašovali dopředu. S tím narazil i u samotných policistů. „Ministr jde až příliš daleko, když tvrdí, že novináři budou potřebovat akreditaci. To by bylo problematické,“ říká k tomu policistka Kebbabová.

Protesty proti chystanému zákonu ukazují, že najít kompromis mezi větší ochranou policistů a kontrolou bezpečnostních složek je složitější, než se původně zdálo.