Palestinská samospráva obnoví spolupráci s Izraelem

Palestinská samospráva oznámila, že obnoví spolupráci s Izraelem přerušenou v květnu kvůli záměru izraelské vlády anektovat části Západního břehu Jordánu, který Izrael okupuje od války v roce 1967. Radikální hnutí Hamás ohlášený palestinský krok odmítá.

Plán anexe izraelská vláda zatím neuskutečnila, pozastavila ho zřejmě v souvislosti s nedávným navázáním diplomatických vztahů se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem.

Některá izraelská média dávají oznámení Palestinské samosprávy i do souvislosti s chystanou změnou v Bílém domě.

„Ve světle mezinárodních kontaktů Mahmúda Abbáse a po získání písemného i ústního závazku, který jsme dostali od Izraelců, obnovíme vztahy tam, kde byly před 19. květnem 2020,“ napsal na Twitteru podle izraelských médií Husajn Šajch, poradce předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse.

Spolupráce pomůže i boji s covidem

Izraelská a palestinská vláda spolupracují v několika oblastech od hospodaření s vodou po bezpečnost. Kvůli pozastavení spolupráce přišla Palestinská samospráva mimo jiné o příjmy z daní a cel, které Izrael pro samosprávu vybírá. Agentura AFP uvedla, že obnovení spolupráce pomůže i v péči o pacienty s covidem-19, například při jejich převozu z palestinských území do izraelských nemocnic.

Hnutí Hamás, která ovládá Pásmo Gazy a které má dlouhodobé spory s Abbásovou vládou, označilo oznámení o obnovení spolupráce za „ránu do zad“ snahám o palestinskou jednotu. Podle Hamásu se tím podkope „národní a strategický boj proti okupaci a anexi“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu loni před volbami slíbil voličům, že je připraven anektovat část okupovaného Západního břehu Jordánu. S tímto územím ale Palestinci počítají pro svůj budoucí stát. Netanjahua podpořil jeho blízký spojenec, americký prezident Donald Trump, jehož volební období končí v lednu 2021.

Novým americkým prezidentem se podle médií stane demokrat Joe Biden, od něhož Palestinci čekají vstřícnější přístup. Trump se angažoval v řešení izraelsko-palestinského konfliktu, ale jeho plán, který po několika odkladech představil začátkem letošního roku, podle mnohých straní Izraeli.