Běloruský aktivista zemřel poté, co jej zmlátili maskovaní muži. Podle opozice šlo o spolupracovníky režimu

V nemocnici v Minsku zemřel běloruský aktivista Raman Bandarenka, kterého ve středu brutálně zmlátili neznámí maskovaní muži. Bandarenka se s nimi dostal do potyčky poté, co muži chtěli strhnout vyvěšenou bílo-červeno-bílou vlajku. Podle nezávislého serveru tut.by i některých opozičních představitelů se patrně jednalo o spolupracovníky režimu Alexandra Lukašenka.

Incident se odehrál v Minsku na takzvaném náměstí Změn, v jehož okolí bydlí řada nezávislých umělců i Lukašenkových odpůrců. Je rovněž známo jako místo, kde se v minulosti často střetávali přívrženci běloruské opozice s policií.

Podle svědků sem ve středu večer přijel mikrobus s neznámými muži, kteří chtěli strhnout vyvěšenou bílo-červeno-bílou vlajku, která je symbolem běloruské opozice a protestů proti Lukašenkovi.

Jednatřicetiletý Bandarenko, který bydlel poblíž, se šel ven podívat, aby zjistil, co se děje. Video natočené kolemjdoucími údajně ukazuje, jak jej v následné potyčce na dětském hřišti surově mlátí muž v roušce a civilním oblečení.

Svědci serveru tut.by popsali, že Bandarenko byl „profesionálně zadržen“ a v bezvědomí odvezen v mikrobusu.

Nemocnice později uvedla, že přijala muže ve vážném stavu s mizivou nadějí na uzdravení. Policie vydala prohlášení, podle nějž hlídka přijela na místo poté, co zde byla nahlášena rvačka. Následně podle ní pro 31letého občana přijela sanitka.

Cichanouská: Bandarenku zabil režim

„Raman Bandarenka byl zabit spolupracovníky režimu. Stal se nevinnou obětí nelidského systému, který považuje životy lidí za majetek státní moci. My všichni chápeme, že na jeho místě se mohl vyskytnout jakýkoliv jiný mírumilovný člověk,“ napsala v kondolenci pozůstalým vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. „Budeme pokračovat v boji za to, aby byli viníci dohnáni k zodpovědnosti,“ dodala.

Bělorusko zažívá už více než tři měsíce nebývalou politickou krizi po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, v nichž opět podle tamní volební komise zvítězil Lukašenko. Podle opozice byl ale výsledek zmanipulovaný a neuznává ho ani mnoho západních zemí.

V Bělorusku se pravidelně konají poklidné protivládní protesty, které mocenský aparát brutálně potlačuje. Kvůli tomu již několik lidí přišlo o život, stovky utrpěly zranění a tisíce byly zadrženy.